Smakosze.pl Produkty GIS wycofuje partię kiełbasy

GIS wycofuje partię kiełbasy

30 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

GIS często wydaje specjalne ogłoszenia, w których najczęściej ostrzega polskich konsumentów przed groźnymi produktami spożywczymi czy kuchennymi. Tym razem ostrzeżenie dotyczy partii kiełbasy surowej, w której wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie takiego produktu może grozić zakażeniem bakteriami i wystąpieniem salmonellozy.

GIS w swoich komunikatach nie przedstawia pozytywnych informacji, w końcu jednym z jego zadań jest kontrolowanie produktów dostępnych na rynku w całym kraju. Dzięki temu konsumenci mogą bezpiecznie kupować swoje ulubione jedzenie bez większego ryzyka.

Niestety normy i przepisy nie są w stanie w 100% wykluczyć zanieczyszczenia żywności czy innych produktów substancjami i patogenami groźnymi dla człowieka. Dzisiaj wydano ogłoszenie dotyczące kiełbasy, w której wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w jednej partii wędliny.

GIS ostrzega przed kiełbasą

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania laboratoryjne podczas których stwierdzono, że w kiełbasie surowej metka tatarska o wadze 170 gramów znajdują się pałeczki bakterii Salmonella spp. Bakterie znaleziono tylko w jednej partii, o szczegółach której piszemy poniżej.

Szczegółowe dane dotyczące wycofywanego produktu

Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g

Numer partii: 0211101071

Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021

Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224

Wczoraj, czyli 29 listopada 2021 roku Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał decyzję, dzięki której wstrzymano całą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia w powyższym zakładzie. Producent wszczął również procedurę wycofywania towaru z rynku.

Zalecenia dla konsumentów

Kiełbasa surowe metka charakteryzuje się spożywaniem jej bez wcześniejszej obróbki termicznej, co oznacza, że nie ma możliwości na sterylizację mięsa. Zjedzenie takiej kiełbasy może doprowadzić do zakażenia salmonellozą.

W przypadku wystąpienia objawów salmonellozy, które opisane są na oficjalnej rządowej stronie internetowej, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Większość zakażeń nie jest groźna, jednak osoby z zaburzonym układem odpornościowym są w grupie ryzyka.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakie inne produkty zostały niedawno wycofane przez Głównego Inspektora Sanitarnego ze sprzedaży.

Kiełbasa z powyższego ogłoszenia

Źródło: gov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gov Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy