GIS wycofuje ze sprzedaży partię makaronu. Uważaj, jego spożycie może mieć opłakane skutki
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem makaronu typu świderki. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. W konkretnej partii stwierdzono obecność substancji, która może być niebezpieczna dla konsumentów. Pozostałe partie wyrobu poddane zostały dodatkowym badaniom wyjaśniającym.
GIS ostrzega przed makaronem bezglutenowym, bo zawiera gluten
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w makaronie, który został oznakowany i sprzedawany jako bezglutenowy, wykryto obecność glutenu . Jest to substancja alergenna, która może wywołać reakcję alergiczną. Dolegliwości mogą spotkać osoby z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię.
Firma Italmex Sp. z o.o., która jest dystrybutorem makaronu Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fussili, zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu . W ostrzeżeniu publicznym, który został zamieszczony na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, czytamy:
W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność firma powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu
Szczegóły dotyczące niebezpiecznego produktu wycofywanego przez GIS
Trwa wycofywanie makaronu bezglutenowego, który jak się okazuje, zawiera gluten. Niestety produkt mógł już zostać zakupiony przez konsumentów. Warto sprawdzić, czy w naszych kuchniach nie mamy makaronu, na który trzeba zwrócić baczną uwagę. Powinny zrobić to osoby, które cierpią na nietolerancje glutenu i celiakię.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fussili
Numer partii: 21 02 25 B
Data minimalnej trwałości: 21.02.2025
Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Gluten to niebezpieczny alergen
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu. Do tej pory wycofano jedną partię makaronu ze sprzedaży. Kolejne partie produktu są sprawdzane. Spożycie takiego makaronu, który oznaczono jako bezglutenowy, a zawiera gluten, jest niebezpieczne dla osób, które muszą całkowicie wyeliminować tę substancję ze swojej diety.
Dotyczy to osób z celiakią, czyli genetycznie uwarunkowaną nietolerancją glutenu, alergią na gluten i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. W ich przypadku nawet minimalne ilości glutenu mogą spowodować bóle brzucha, biegunki, nudności, wymioty i utratę masy ciała. Pisaliśmy o Sanepidzie, który nałożył karę na 16-latkę sprzedającą owoce. Informowaliśmy o wynikach kontroli Sanepidu w polskich szpitalach.
Źródło: gov.pl, pacjenci.pl