Wkładam do słoika, miksuję i łącze z prostymi dodatkami. Zyskuję deser godny najlepszych restauracji
Czy najprostsze w wykonaniu potrawy mogą wyglądać oszałamiająco? W kuchni wszystko jest możliwe! Zmiksuj mandarynki i wymieszaj je z tymi składnikami. Na koniec przetrzesz oczy ze zdumienia.
Deser z mandarynek idealny na jesień
Czy lubicie desery? Ja je uwielbiam i zawsze staram się mieć coś pysznego w swoim domu. Ostatnio robię wyśmienity deser z mandarynek. To prawdziwa poezja smaku, od której trudno się oderwać.
Mandarynki wkładam do słoika, miksuję i dodaję kilka składników. Efektem jest znakomity deser, który smakiem dorównuje propozycjom od prawdziwych mistrzów. Polecam przepis na jesienny deser z mandarynkami w roli głównej. Nikt mi nie wierzy, że robię go samodzielnie w domu.
Tę zupę robię zawsze, gdy jestem zabiegana. Jest pyszna, szybka i tania, a 1 składnik bosko podkręca smakJak zrobić deser z mandarynek?
Składniki:
- 4-5 g mandarynek
- 25 ml wody
- 4 łyżki żelatyny
- 5-6 łyżek cukru
- 300 ml śmietanki 30%
Przygotowanie tego znakomitego deseru zaczynamy od wsypania połowy ilości żelatyny do miseczki i zalania jej wodą. Odstawiamy ją na 10 minut, a w międzyczasie obieramy mandarynki, dzielimy je na cząstki i miksujemy. Następnie przecedzamy je przez sito i podgrzewamy w rondelku z dodatkiem połowy ilości cukru.
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem sok wlewamy do dwóch naczyń i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Najlepiej ustawić naczynia pod kątem, aby masa zastygła w efektowny kształt.
Jesienny deser zachwyci was smakiem
Przygotowujemy drugą porcje żelatyny, analogicznie do tej pierwszej. Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy go śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy gotową żelatynę. Odstawiamy, by mieszanka ostygła. Wyjmujemy naczynia z sokiem z lodówki i dopełniamy je masą śmietanową.
Deser ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu mandarynkowy specjał jest gotowy do podania. Zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Jesienią będzie jak znalazł. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto mandarynkowe. Radziliśmy też, co zrobić ze skórkami po mandarynkach.
Źródło: YouTube/@WebspoonPL