Gofry bezglutenowe
Chrupiące i lekkie gofry bezglutenowe to proste danie, które może być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera niewielką ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Dla urozmaicenia przygotowaliśmy różne przepisy - na gofry bezglutenowe czekoladowe, z warzywami i mięsem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Są chrupiące i sycące. A dodatki zawsze można znaleźć w każdej kuchni.
Gofry bezglutenowe na słodko
Składniki:
2 szklanki uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki (lub własnej mieszanki z mąki ryżowej i mąki jaglanej lub kukurydzianej w proporcjach 3:1),
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
1 i 1/4 szklanki mleka lub wody,
1/3 szklanki oleju.
Wykonanie
Rozgrzewamy gofrownicę.
Dodajemy wszystkie suche składniki do dużej miski i ubijamy do jednolitej konsystencji. Zamiast cukru pudru można użyć miodu lub cukru kokosowego.
Dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
Upewniamy się, że gofrownica jest gorąca, zanim dodamy ciasto. Jeśli gofrownica nie ma nieprzywierającego spodu, smarujemy olejem.
Wlewamy ciasto do miejsca na gofry, około 1/4 szklanki ciasta na małe kwadratowe gofry. Smażymy na złoty kolor.
Wyjmujemy gofry i powtarzamy czynność, aż wszystkie gofry będą gotowe.
Gofry bezglutenowe czekoladowe
Składniki:
1 i 3/4 uniwersalnej mąki bezglutenowej,
1/4 szklanki niesłodzonego kakao,
3 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczka soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju.
Wykonanie
Rozgrzewamy gofrownicę. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gdy gofrownica jest gorąca, smarujemy kratki olejem za pomocą pędzelka silikonowego.
Wlewamy mieszankę ciasta na rozgrzane kratki, około 1/5 szklanki w przypadku małych kwadratowych gofrów, 1/4 szklanki w przypadku okrągłych gofrów. Smażymy, aż środek będzie lekko wybrzuszony.
Przekładamy gofry i i powtarzamy proces aż się skończy ciasto. Uzupełniamy ulubionymi dodatkami. Podajemy na gorąco.
Gofry bezglutenowe na słodko - z czym podawać?
bita śmietana,
świeże owoce - truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, banany, mango i in.,
konfitury, dżemy,
suszone owoce: rodzynki, morele, figi, żurawina, śliwki, daktyle, ananas, arbuz,
bakalie - orzechy laskowe, włoskie,
polewy - owocowa, czekoladowa, karmelowa,
owoce w frużelinie - czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki,
starta czekolada,
posypki,
wiórki kokosowe,
starty cynamonowy,
miód.
Gofry bezglutenowe warzywne
Składniki:
1/2 szklanki startej marchwi,
1 1/2 szklanki startej cukinii,
1/2 startej cebuli,
1/2 szklanki mąki migdałowej,
3 jajka,
1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
1 łyżka drożdży (można użyć parmezanu),
2 łyżki stopionego oleju kokosowego,
1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie
Ścieramy cukinię i marchewkę na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Można je również umieścić w robocie kuchennym i rozdrabniać, aż zostaną drobno posiekane. Warzywa układamy na ściereczce i wyciskamy jak najwięcej wody.
Dodajemy jajka do dużej miski i ubijamy.
Dodajemy mąkę migdałową, przyprawy, warzywa i stopiony olej kokosowy. Upewniamy się, że olej kokosowy ostygł, ale nadal jest płynny.
Wlewamy ok. 1/4 szklanki ciasta do nagrzanej gofrownicy i smażymy. Jeśli gofrownica wymaga wcześniejszego nasmarowania - smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Tajskie gofry bezglutenowe z wołowiną
Wspaniałe tajskie jedzenie łączy w sobie gorący, kwaśny, słony i słodki smak. Te bezglutenowe gofry ryżowe, ozdobione bejewellem z duszonej mielonej wołowiny z kokosem, spełniają tę obietnicę. Dla urozmaicenia do mięsa można dodać mieloną wieprzowinę lub mielonego kurczaka.
Składniki:
1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego,
1 łyżka mielonego świeżego imbiru,
2 posiekane ząbki czosnku,
mała czerwona papryczka chili, mielona lub 1/2 łyżeczki czerwonego chili,
35 dag chudej mielonej wołowiny,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka octu ryżowego,
szklanka uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
szklanka mleka,
jajko,
łyżka miodu,
szklanka gotowanego brązowego ryżu,
szklanka startej marchwi,
4 młode małe cebule cienko pokrojone,
3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,
limonka pokrojona w łódeczki.
Wykonanie
Na dużej patelni gotujemy mleko kokosowe, imbir, czosnek i papryczkę chili. Dodajemy wołowinę, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy na wolnym ogniu, aż się ugotuje, od czasu do czasu mieszając - około 6 minut. Następnie dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. Wyłączamy ogień i przykrywamy patelnię, aby mieszanka pozostała ciepła. Odkładamy na bok i zajmujemy się ciastem do gofrów.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko i miód. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Dodajemy ugotowany ryż, marchewkę i cebulki.
Nagrzewamy gofrownicę i w razie potrzeby smarujemy olejem. Wlewamy około 1/3 szklanki ciasta na każdą kratkę gofrownicy. Smażymy, aż ciasto się zetnie i zarumieni, około 5 minut.
Podajemy gofry na ciepło, polane mieszanką mięsną i kolendrą oraz sokiem z limonek.
Można dodać sosu maderowego. Zrumieniamy łyżkę mąki na 2 łyżkach masła. Podlewamy bulionem i winem madera. Dodajemy łyżeczkę zielonego pieprzu, gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem.