Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gofry bezglutenowe
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:48

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe to nie tylko doskonały przepis na deser, ale i danie z warzywami lub mięsem
pixabay.com

Chrupiące i lekkie gofry bezglutenowe to proste danie, które może być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera niewielką ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Dla urozmaicenia przygotowaliśmy różne przepisy - na gofry bezglutenowe czekoladowe, z warzywami i mięsem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Są chrupiące i sycące. A dodatki zawsze można znaleźć w każdej kuchni.

Gofry bezglutenowe na słodko

Składniki:

  • 2 szklanki uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki (lub własnej mieszanki z mąki ryżowej i mąki jaglanej lub kukurydzianej w proporcjach 3:1),

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

  • 1 łyżka cukru pudru,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/4 łyżeczki soli,

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

  • 2 jajka,

  • 1 i 1/4 szklanki mleka lub wody,

  • 1/3 szklanki oleju.

Wykonanie

Rozgrzewamy gofrownicę.

Dodajemy wszystkie suche składniki do dużej miski i ubijamy do jednolitej konsystencji. Zamiast cukru pudru można użyć miodu lub cukru kokosowego.

Dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.

Upewniamy się, że gofrownica jest gorąca, zanim dodamy ciasto. Jeśli gofrownica nie ma nieprzywierającego spodu, smarujemy olejem.

Wlewamy ciasto do miejsca na gofry, około 1/4 szklanki ciasta na małe kwadratowe gofry. Smażymy na złoty kolor.

Wyjmujemy gofry i powtarzamy czynność, aż wszystkie gofry będą gotowe.

Gofry bezglutenowe czekoladowe

Składniki:

  • 1 i 3/4 uniwersalnej mąki bezglutenowej,

  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao,

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 2 jajka,

  • 2 szklanki mleka,

  • 1/2 szklanki oleju.

Wykonanie

Rozgrzewamy gofrownicę. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gdy gofrownica jest gorąca, smarujemy kratki olejem za pomocą pędzelka silikonowego.

Wlewamy mieszankę ciasta na rozgrzane kratki, około 1/5 szklanki w przypadku małych kwadratowych gofrów, 1/4 szklanki w przypadku okrągłych gofrów. Smażymy, aż środek będzie lekko wybrzuszony.

Przekładamy gofry i i powtarzamy proces aż się skończy ciasto. Uzupełniamy ulubionymi dodatkami. Podajemy na gorąco.

Gofry bezglutenowe na słodko - z czym podawać?

  • bita śmietana,

  • świeże owoce - truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, banany, mango i in.,

  • konfitury, dżemy,

  • suszone owoce: rodzynki, morele, figi, żurawina, śliwki, daktyle, ananas, arbuz,

  • bakalie - orzechy laskowe, włoskie,

  • polewy - owocowa, czekoladowa, karmelowa,

  • owoce w frużelinie - czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki,

  • starta czekolada,

  • posypki,

  • wiórki kokosowe,

  • starty cynamonowy,

  • miód.

Gofry bezglutenowe warzywne

Składniki:

  • 1/2 szklanki startej marchwi,

  • 1 1/2 szklanki startej cukinii,

  • 1/2 startej cebuli,

  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,

  • 3 jajka,

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,

  • 1 łyżka drożdży (można użyć parmezanu),

  • 2 łyżki stopionego oleju kokosowego,

  • 1/2 łyżeczki soli.

Wykonanie

Ścieramy cukinię i marchewkę na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Można je również umieścić w robocie kuchennym i rozdrabniać, aż zostaną drobno posiekane. Warzywa układamy na ściereczce i wyciskamy jak najwięcej wody. 

Dodajemy jajka do dużej miski i ubijamy.

Dodajemy mąkę migdałową, przyprawy, warzywa i stopiony olej kokosowy. Upewniamy się, że olej kokosowy ostygł, ale nadal jest płynny.

Wlewamy ok. 1/4 szklanki ciasta do nagrzanej gofrownicy i smażymy. Jeśli gofrownica wymaga wcześniejszego nasmarowania - smarujemy olejem za pomocą pędzelka.

Tajskie gofry bezglutenowe z wołowiną

Wspaniałe tajskie jedzenie łączy w sobie gorący, kwaśny, słony i słodki smak. Te bezglutenowe gofry ryżowe, ozdobione bejewellem z duszonej mielonej wołowiny z kokosem, spełniają tę obietnicę. Dla urozmaicenia do mięsa można dodać mieloną wieprzowinę lub mielonego kurczaka.

Składniki:

  • 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego,

  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru,

  • 2 posiekane ząbki czosnku,

  • mała czerwona papryczka chili, mielona lub 1/2 łyżeczki czerwonego chili,

  • 35 dag chudej mielonej wołowiny,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • łyżka octu ryżowego,

  • szklanka uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • szklanka mleka,

  • jajko,

  • łyżka miodu,

  • szklanka gotowanego brązowego ryżu,

  • szklanka startej marchwi,

  • 4 młode małe cebule cienko pokrojone,

  • 3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,

  • limonka pokrojona w łódeczki.

Wykonanie

Na dużej patelni gotujemy mleko kokosowe, imbir, czosnek i papryczkę chili. Dodajemy wołowinę, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy na wolnym ogniu, aż się ugotuje, od czasu do czasu mieszając - około 6 minut. Następnie dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. Wyłączamy ogień i przykrywamy patelnię, aby mieszanka pozostała ciepła. Odkładamy na bok i zajmujemy się ciastem do gofrów.

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko i miód. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Dodajemy ugotowany ryż, marchewkę i cebulki.

Nagrzewamy gofrownicę i w razie potrzeby smarujemy olejem. Wlewamy około 1/3 szklanki ciasta na każdą kratkę gofrownicy. Smażymy, aż ciasto się zetnie i zarumieni, około 5 minut.

Podajemy gofry na ciepło, polane mieszanką mięsną i kolendrą oraz sokiem z limonek.

Można dodać sosu maderowego. Zrumieniamy łyżkę mąki na 2 łyżkach masła. Podlewamy bulionem i winem madera. Dodajemy łyżeczkę zielonego pieprzu, gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem.

Tagi: