Gofry bezglutenowe to nie tylko doskonały przepis na deser, ale i danie z warzywami lub mięsem
pixabay.com

Gofry bezglutenowe

Dieta bezglutenowa nie oznacza, że trzeba wyrzec się smacznych dań. Mąkę można zastąpić łatwo wersjami bezglutenowymi lub własnymi mieszankami. Co więcej, dieta bezglutenowa będzie też dobra dla wszystkich. Zdrowe osoby bardzo często stosują tę dietę w celu szybszej redukcji masy ciała lub polepszenia samopoczucia i pracy układu pokarmowego. I takie cele osiągają, a to dzięki odstawieniu żywności wysoko przetworzonej, jak białe bułki, biały makaron, ciasta i słodycze.

Chrupiące i lekkie gofry bezglutenowe to proste danie, które może być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera niewielką ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Dla urozmaicenia przygotowaliśmy różne przepisy - na gofry bezglutenowe czekoladowe, z warzywami i mięsem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Są chrupiące i sycące. A dodatki zawsze można znaleźć w każdej kuchni.

Gofry bezglutenowe na słodko

Składniki:

  • 2 szklanki uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki (lub własnej mieszanki z mąki ryżowej i mąki jaglanej lub kukurydzianej w proporcjach 3:1),
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka lub wody,
  • 1/3 szklanki oleju.

Wykonanie

Rozgrzewamy gofrownicę.

Dodajemy wszystkie suche składniki do dużej miski i ubijamy do jednolitej konsystencji. Zamiast cukru pudru można użyć miodu lub cukru kokosowego.

Dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.

Upewniamy się, że gofrownica jest gorąca, zanim dodamy ciasto. Jeśli gofrownica nie ma nieprzywierającego spodu, smarujemy olejem.

Wlewamy ciasto do miejsca na gofry, około 1/4 szklanki ciasta na małe kwadratowe gofry. Smażymy na złoty kolor.

Wyjmujemy gofry i powtarzamy czynność, aż wszystkie gofry będą gotowe.

Gofry bezglutenowe czekoladowe

Składniki:

  • 1 i 3/4 uniwersalnej mąki bezglutenowej,
  • 1/4 szklanki niesłodzonego kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju.

Wykonanie

Rozgrzewamy gofrownicę. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gdy gofrownica jest gorąca, smarujemy kratki olejem za pomocą pędzelka silikonowego.

Wlewamy mieszankę ciasta na rozgrzane kratki, około 1/5 szklanki w przypadku małych kwadratowych gofrów, 1/4 szklanki w przypadku okrągłych gofrów. Smażymy, aż środek będzie lekko wybrzuszony.

Przekładamy gofry i i powtarzamy proces aż się skończy ciasto. Uzupełniamy ulubionymi dodatkami. Podajemy na gorąco.

Gofry bezglutenowe na słodko - z czym podawać?

  • bita śmietana,
  • świeże owoce - truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, banany, mango i in.,
  • konfitury, dżemy,
  • suszone owoce: rodzynki, morele, figi, żurawina, śliwki, daktyle, ananas, arbuz,
  • bakalie - orzechy laskowe, włoskie,
  • polewy - owocowa, czekoladowa, karmelowa,
  • owoce w frużelinie - czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki,
  • starta czekolada,
  • posypki,
  • wiórki kokosowe,
  • starty cynamonowy,
  • miód.

Gofry bezglutenowe warzywne

Składniki:

  • 1/2 szklanki startej marchwi,
  • 1 1/2 szklanki startej cukinii,
  • 1/2 startej cebuli,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżka drożdży (można użyć parmezanu),
  • 2 łyżki stopionego oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wykonanie

Ścieramy cukinię i marchewkę na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Można je również umieścić w robocie kuchennym i rozdrabniać, aż zostaną drobno posiekane. Warzywa układamy na ściereczce i wyciskamy jak najwięcej wody.

Dodajemy jajka do dużej miski i ubijamy.

Dodajemy mąkę migdałową, przyprawy, warzywa i stopiony olej kokosowy. Upewniamy się, że olej kokosowy ostygł, ale nadal jest płynny.

Wlewamy ok. 1/4 szklanki ciasta do nagrzanej gofrownicy i smażymy. Jeśli gofrownica wymaga wcześniejszego nasmarowania - smarujemy olejem za pomocą pędzelka.

Tajskie gofry bezglutenowe z wołowiną

Wspaniałe tajskie jedzenie łączy w sobie gorący, kwaśny, słony i słodki smak. Te bezglutenowe gofry ryżowe, ozdobione bejewellem z duszonej mielonej wołowiny z kokosem, spełniają tę obietnicę. Dla urozmaicenia do mięsa można dodać mieloną wieprzowinę lub mielonego kurczaka.

Składniki:

  • 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego,
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • mała czerwona papryczka chili, mielona lub 1/2 łyżeczki czerwonego chili,
  • 35 dag chudej mielonej wołowiny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka octu ryżowego,
  • szklanka uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • łyżka miodu,
  • szklanka gotowanego brązowego ryżu,
  • szklanka startej marchwi,
  • 4 młode małe cebule cienko pokrojone,
  • 3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,
  • limonka pokrojona w łódeczki.

Wykonanie

Na dużej patelni gotujemy mleko kokosowe, imbir, czosnek i papryczkę chili. Dodajemy wołowinę, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy na wolnym ogniu, aż się ugotuje, od czasu do czasu mieszając - około 6 minut. Następnie dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. Wyłączamy ogień i przykrywamy patelnię, aby mieszanka pozostała ciepła. Odkładamy na bok i zajmujemy się ciastem do gofrów.

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko i miód. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Dodajemy ugotowany ryż, marchewkę i cebulki.

Nagrzewamy gofrownicę i w razie potrzeby smarujemy olejem. Wlewamy około 1/3 szklanki ciasta na każdą kratkę gofrownicy. Smażymy, aż ciasto się zetnie i zarumieni, około 5 minut.

Podajemy gofry na ciepło, polane mieszanką mięsną i kolendrą oraz sokiem z limonek.

Można dodać sosu maderowego. Zrumieniamy łyżkę mąki na 2 łyżkach masła. Podlewamy bulionem i winem madera. Dodajemy łyżeczkę zielonego pieprzu, gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem.

Następny artykuł