Rewolucyjny przepis na gołąbki
Gołąbki mogą wydawać się nudną potrawą. Od lat przygotowywane i podawane są w taki sam sposób, co ludziom poszukującym nowych smaków i doznań, może nie do końca się podobać. Dlatego przedstawiamy przepis na zapiekankę z gołąbków z kaszą gryczaną.
Ten nowatorski pomysł pozwala wprowadzić do kuchni znaczny powiew świeżości, a niecodzienna konsystencja i postać dostarczają ogromnych wrażeń empirycznych. Zamiana ryżu na kaszę gryczaną jest idealnym sposobem na dodanie większego smaku do gołąbków.
Gołąbki w ciekawym wydaniu
Gołąbkowa zapiekanka przypomina odrobinę lasagne. Farsz z gołąbków jest swojego rodzaju sosem pomidorowym z mięsem, z kolei liście kapusty robią za plastry makaronu, którym tradycyjnie przekłada się warstwy lasagne. Co ciekawe, powierzchnia gołąbkowej zapiekanki także obsypana jest pysznym serem.
Trzeba jednak pamiętać podczas jedzenia, że takie danie nie jest lekkie. Warto zaopatrzyć się po spożyciu w miętową herbatkę, która wspomoże trawienie i uspokoi żołądek, na którym spoczywać może spore brzemię. Mimo to przyjemność, jaką odczuwa się podczas jedzenia, jest warta grzechu.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy co o obecnej sytuacji restauracji myśli Wojciech Modest Amaro. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.
Przepis na gołąbkową zapiekankę
Składniki:
-
1 mała główka kapusty
-
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-
300 g pieczarek
-
200 g kaszy gryczanej
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
sól
-
pieprz czarny świeżo zmielony
-
2 łyżki suszonego majeranku
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka masła
-
500 g przecieru pomidorowego
-
200 ml domowego bulionu warzywnego
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
pieprz czarny świeżo zmielony
-
1 ząbek czosnku
-
cukier
-
150 g żółtego sera
Zacznij od przygotowania kapusty. Oderwij z niej wierzchnie liście, włóż ją do garnka z wrzątkiem i gotuj przez kilka minut. Gdy liście zaczną mięknąć, odrywaj je i odcinaj z nich łykowate i żylaste rdzenie. Odłóż liście na bok.
Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej pieczarki i smaż, aż odparujesz całą wodę. Na patelnie wrzuć mięso, czosnek, sól, pieprz oraz koncentrat. Smaż farsz, aż mięso się zrumieni. Ugotuj kaszę gryczaną al dente i dodaj ją do masy mięsnej.
W rondlu zagotuj bulion, dodaj do niego przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Spód podlej odrobiną sosu, na którym należy ułożyć pierwszą warstwę kapusty.
Na kapustę wyłóż mięso, na którym rozsmarować należy sos. Powtarzaj czynność, aż ostatnia warstwa zostanie zrobiona. Podlej ją pozostałym sosem, posyp startym serem i piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niskie ceny produktów spożywczych w pierwszym sklepie socjalnym w Polsce
-
Bajeczna metoda odświeżenia wczorajszych kotletów schabowych
źródło: doradcasmaku.pl