Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Szybko i przepysznie
Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Ich przyrządzenie jest proste, a uzyskane kotleciki zachwycają smakiem i aromatem podobnie jak klasyczna odsłona tego rarytasu. Jeśli nie macie ochoty na żmudne formowanie zawijasów z kapusty, przepis pani Sylwii przypadnie wam do gustu.
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty jest sezonowym daniem, którego każdy smakosz choć raz powinien spróbować. Przyrządza się je sprawnie, a są równie smaczne co tradycyjne. Jeśli macie ochotę na lekką i soczystą odsłonę mięsa z warzywami, musicie wypróbować przepis pani Sylwii - efekty możecie zobaczyć na zdjęciu ilustrującym ten artykuł.
Przepis na wyborne gołąbki bez zawijania:
Składniki:
-
pół główki młodej kapusty
-
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-
1 średnia cebula
-
1 młoda marchew
-
2 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki bułki tartej
-
1 jajo (opcjonalnie)
-
woda
-
mąka pszenna
-
około pół szklanki słodkiej śmietanki
-
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
-
garść posiekanego koperku
-
odrobina soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie gołąbków bez zawijania:
Cebulę obieramy z łupiny. Siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę starannie myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Łączymy ją z mięsem w dużej misce.
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Dodajemy ją do miski. Doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką, jeśli jej używamy . Wrzucamy warzywa z patelni. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ten zabieg sprawi, że łatwiej będzie je uformować.
Jeżeli nadal będzie to trudne — dodajcie do masy jajko. Płaskie i owalne kotlety obtaczamy w mące. Na dobrze rozgrzanym oleju obsmażamy przygotowane gołąbki bez zawijania, po czym podlewamy je odrobiną wody.
Wlewamy też słodką śmietankę. Na koniec wsypujemy koperek, przykrywamy patelnię i dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sokiem z cytryny oraz sola i pieprzem, jeśli okaże się to konieczne.
Jeżeli sos będzie rzadki, dosypujemy łyżkę mąki rozrobioną w odrobinie wody lub śmietanki z patelni i podgrzewamy jeszcze przez chwilkę. Gołąbki bez zawijania podajemy na ciepło z ziemniakami lub chlebem.
Inne pomysły na przyrządzenie młodej kapusty znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule zdradzamy niezawodny patent na kapustę zasmażaną . Ten natomiast zdradza tajniki przyrządzania smakowitego kapuśniaku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
-
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
-
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: YT/Sylwia Machnik - Milma