Smakosze.pl Przepisy Nie włoska, nie pekińska. Makłowicz robi gołąbki z jeszcze inną, zaskakująca kapustą
canva/onlyfabrizio; TRICOLORS/East News

Nie włoska, nie pekińska. Makłowicz robi gołąbki z jeszcze inną, zaskakująca kapustą

1 października 2022

Gołąbki są jedną ze smaczniejszych potraw kuchni polskiej. Zaproponowany przez Roberta Makłowicza wariant wykorzystujący kiszoną kapustę z pewnością będzie miłą odmianą od klasycznych kapuścianych roladek w sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie — smak jest niepowtarzalny.

Gołąbki inspirowane sarmą, czyli bałkańską wersją roladek z liści winogronach lub kiszonej kapusty, spodobają się nie tylko amatorom kulinarnych urozmaiceń. Pyszny mięsno-ryżowy farsz doskonale współgra ze smakiem fermentowanego warzywa, a przygotowanie go wcale nie jest trudniejsze. Skusicie się?

Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty

  • 2 nieduże cebule

  • 75 g surowego boczku wędzonego

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 250 g ryżu

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bulion lub woda

Jak zrobić gołąbki z kiszonej kapusty? Robert Makłowicz ma sprawdzony przepis

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę kiszoną obgotowujemy we wrzątku, tak by oddzielić liście. Usuwamy twarde części. Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy go na suchej patelni.

Gdy wytopi się tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją na niezbyt dużym ogniu. Ryż płuczemy i gotujemy go na półtwardo. Wrzucamy go do miski wraz z mięsem mielonym, boczkiem i cebulką.

Składniki mieszamy i doprawiamy papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowanym farszem wypełniamy liście kapusty. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy kilka liści, a na nich układamy przygotowane gołąbki.

Całość zalewamy wodą lub bulionem i pieczemy około 3 godzin. Podajemy na ciepło z chlebem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite gołąbki. Szczególnie polecamy sycącą wersję z ziemniakami i twarogiem oraz lekką, jarską odsłonę z czerwoną soczewicą i fetą .

Gołąbki z kiszoną kapustą są znakomite
canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafebabilon

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy