Smakosze.pl
kotlety mielone

Canva / Yana Gayvoronskaya

Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem

1 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Udane kotlety mielone to takie, które nie rozpadają się podczas smażenia. Zazwyczaj dodajemy do nich w tym celu jajko, stanowiące swego rodzaju spoinę dla mięsa. Możemy jednak z powodzeniem usmażyć kotlety mielone bez jajek, dzięki zastąpieniu ich majonezem. Dzięki temu patentowi, mięso zyskuje także na delikatności.

Kotlety mielone bez jajek, za to z dodatkiem majonezu są niezwykle soczyste. Dodatek tłuszczu zawartego w sosie jest też świetnym nośnikiem smaku i sprawia, że kotlety wychodzą zaskakująco dobre. Dla jeszcze lepszego efektu, warto do mięsa dodać startego surowego ziemniaka. Gwarantujemy, że już nigdy nie wrócisz do klasycznego przepisu.

Jak długo należy gotować grzyby?

Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

CZYTAJ DALEJ

Przepis na soczyste kotlety mielone bez jajek

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 surowy ziemniak

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć wyśmienite kotlety mielone bez jajek

Cebulę do kotletów mielonych bez jajek obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć warzywo na rozgrzany na patelni olej i obsmaż na rumiany kolor. Odstaw do ostygnięcia.

Mięso na kotlety mielone bez jajek przełóż do dużej miski. Następnie do naczynia zetrzyj obranego i umytego surowego ziemniaka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ostygniętą podsmażoną cebulę.

Do masy na kotlety mielone bez jajek dodaj łyżkę majonezu oraz łyżkę bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do równomiernego ich połączenia.

Z wymieszanego mięsa formuj pojedynczo kotlety mielone bez jajek. Smaż na rumiano z obu stron, a następnie zmniejsz ogień i dosmażaj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Soczyste kotlety mielone bez jajek najlepiej smakują świeżo po przyrządzeniu. Spróbuj tych pysznych mielonych z dodatkiem grzybów leśnych. Z mielonego mięsa przygotujesz zaskakujące schabowe.

Canva / kuppa_rock

Canva / kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >