Smakosze.pl

canva/Massimo Frascogna

Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

1 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy wiecie jak gotować grzyby poprawnie? Świeże leśne rarytasy przyrządza się nieco inaczej niż suszone. Różnicę widać przede wszystkim w czasie trwania obróbki termicznej, ale nie tylko. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów.

Grzyby leśne cieszą się dużą popularnością nie tylko jesienią. Ich gotowanie potrafi jednak sprawić nieco problemów. Przyrządzanie świeżych leśnych skarbów różni się bowiem od procedury, jakiej poddać należy suszoną wersję rarytasu. Kluczowy jest czas obróbki oraz moczenie.

Wiemy, jak gotować grzyby, by były smaczne

Właściwa obróbka termiczna grzybów jest istotna — bez niej trudno będzie uniknąć zatrucia pokarmowego, gdyż tylko nieliczne gatunki można bezpiecznie spożywać na surowo. Czas gotowanie leśnego przysmaku zależy nie tylko od wybranego gatunku, ale też od formy, w jakiej są grzyby.

Świeże okazy można gotować krócej. Czas przyrządzania zależy od kilku czynników m.in rozmiaru czy gatunku. 15 minut wystarczy, by spożyć można było delikatne okazy takie jak maślaki czy podgrzybki oraz drobne i młode sztuki innych rodzajów.

Grzyby o średniej twardości, czyli np. boczniaki oraz koźlaki potrzebują już 25 minut podgrzewania. Najdłużej przyrządza się rydze, kurki, prawdziwki czy borowiki, a więc grzyby twarde. One potrzebują spędzić we wrzątku 35-40 minut.

Grzyby świeże, w przeciwieństwie do suszonych, nie wymagają namaczania. Trzeba je jednak starannie oczyścić. Specjał suszony przed gotowaniem musi spędzić w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc. Dzięki temu będzie można skrócić czas gotowania do godziny.

O czym warto pamiętać, gotując grzyby?

Czas gotowania skarbów lasu zawsze należy liczyć od chwili, w której zagotuje się woda. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że nie pozostaną surowe. Wodę należy także delikatnie posolić — szczypta popularnej przyprawy będzie wystarczająca, by stworzyć odpowiednie środowisko i zachować smak grzybów w ich wnętrzu.

Przed gotowaniem należy też starannie oczyścić przysmak. Najlepiej umyć go pod bieżącą wodą, a ostrym nożykiem usunąć pozostałe zabrudzenia. Leśne grzyby można też zanurzyć w wodzie z solą, by usunąć z nich piasek. Co ważne — tej metody nie należy stosować, jeśli chcemy grzyby potem suszyć — pozostałą po myciu wilgoć może doprowadzić do spleśnienia.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z grzybami. Szczególnie polecamy recepturę na smakowity sos kurkowy oraz prosty patent na pieczarki faszerowane mięsem mielonym .

Wiemy, jak gotować grzyby
canva/rest

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, kukbuk

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >