Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

Jak długo należy gotować grzyby? 1 szczegół jest kluczowy

Jak długo należy gotować grzyby?
canva/Massimo Frascogna

Czy wiecie jak gotować grzyby poprawnie? Świeże leśne rarytasy przyrządza się nieco inaczej niż suszone. Różnicę widać przede wszystkim w czasie trwania obróbki termicznej, ale nie tylko. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów.

Grzyby leśne cieszą się dużą popularnością nie tylko jesienią. Ich gotowanie potrafi jednak sprawić nieco problemów. Przyrządzanie świeżych leśnych skarbów różni się bowiem od procedury, jakiej poddać należy suszoną wersję rarytasu. Kluczowy jest czas obróbki oraz moczenie.

Wiemy, jak gotować grzyby, by były smaczne

Właściwa obróbka termiczna grzybów jest istotna — bez niej trudno będzie uniknąć zatrucia pokarmowego, gdyż tylko nieliczne gatunki można bezpiecznie spożywać na surowo. Czas gotowanie leśnego przysmaku zależy nie tylko od wybranego gatunku, ale też od formy, w jakiej są grzyby.

Świeże okazy można gotować krócej. Czas przyrządzania zależy od kilku czynników m.in rozmiaru czy gatunku. 15 minut wystarczy, by spożyć można było delikatne okazy takie jak maślaki czy podgrzybki oraz drobne i młode sztuki innych rodzajów.

Grzyby o średniej twardości, czyli np. boczniaki oraz koźlaki potrzebują już 25 minut podgrzewania. Najdłużej przyrządza się rydze, kurki, prawdziwki czy borowiki, a więc grzyby twarde. One potrzebują spędzić we wrzątku 35-40 minut.

Grzyby świeże, w przeciwieństwie do suszonych, nie wymagają namaczania. Trzeba je jednak starannie oczyścić. Specjał suszony przed gotowaniem musi spędzić w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc. Dzięki temu będzie można skrócić czas gotowania do godziny.

O czym warto pamiętać, gotując grzyby?

Czas gotowania skarbów lasu zawsze należy liczyć od chwili, w której zagotuje się woda. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że nie pozostaną surowe. Wodę należy także delikatnie posolić — szczypta popularnej przyprawy będzie wystarczająca, by stworzyć odpowiednie środowisko i zachować smak grzybów w ich wnętrzu.

Przed gotowaniem należy też starannie oczyścić przysmak. Najlepiej umyć go pod bieżącą wodą, a ostrym nożykiem usunąć pozostałe zabrudzenia. Leśne grzyby można też zanurzyć w wodzie z solą, by usunąć z nich piasek. Co ważne — tej metody nie należy stosować, jeśli chcemy grzyby potem suszyć — pozostałą po myciu wilgoć może doprowadzić do spleśnienia.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z grzybami. Szczególnie polecamy recepturę na smakowity sos kurkowy oraz prosty patent na pieczarki faszerowane mięsem mielonym.

Wiemy, jak gotować grzyby
canva/rest

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, kukbuk