Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler
Jesienią i zimą częściej mamy ochotę na sycące potrawy. Do takich z pewnością należy golonka. Panowie lubią ją jeść w towarzystwie piwa. I tu też mamy dla nich dobrą wiadomość. Zobaczcie, jak przygotować golonkę po bawarsku według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda namacza przysmak w mieszance przypraw rozrobionej w ciemnym piwie.
Najsmaczniejsza golonka charakteryzuje się miękkim mięsem i chrupiącą skórką. Taki efekt można uzyskać, najpierw gotując golonkę, a potem rumieniąc ją w piekarniku. Przed pieczeniem golonkę warto posmarować zaprawą. Zobaczcie, z jakich składników przygotowuje zaprawę Magda Gessler.
Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
-
2 golonki tylne
-
2 listki laurowe
-
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
1 por
-
kawałek korzenia selera
-
1 cebula
-
sól
na zaprawę:
-
1 szklanka ciemnego piwa
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
-
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
-
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie golonki po bawarsku
Golonki oczyść, opłucz. Umieść w garnku, zalej zimną wodą, zagotuj. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Golonkę gotuj na średnim ogniu godzinę.
Do wywaru dodaj oczyszczone warzywa i sól. Całość gotuj jeszcze godzinę na średnim ogniu. Golonkę wyjmij z wywaru, przestudź.
W misce wymieszaj piwo z przeciśniętymi ząbkami czosnku, majerankiem, papryką, pieprzem i kminkiem. Do zaprawy włóż golonki i całość przemieszaj. Odstaw na godzinę.
Golonki umieść w brytfannie, polej pozostałą marynatą. Piecz ok. godzinę w 200 st. C, co jakiś czas polewając marynatą ze spodu naczynia.
Wskazówka: Golonkę podawaj np. z zasmażaną kapustą i chrzanem oraz z pieczywem.
Więcej przepisów na pożywne dania znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować soczyste żeberka albo jak zrobić faszerowany boczek .
Źródło zdjęcia: canva/Volodymyr Melnyk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se