Smakosze.pl Przepisy Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler
Pawel Wodzynski/East News, canva/AlexRaths

Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler

8 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jesienią i zimą częściej mamy ochotę na sycące potrawy. Do takich z pewnością należy golonka. Panowie lubią ją jeść w towarzystwie piwa. I tu też mamy dla nich dobrą wiadomość. Zobaczcie, jak przygotować golonkę po bawarsku według przepisu Magdy Gessler. Gwiazda namacza przysmak w mieszance przypraw rozrobionej w ciemnym piwie.

Najsmaczniejsza golonka charakteryzuje się miękkim mięsem i chrupiącą skórką. Taki efekt można uzyskać, najpierw gotując golonkę, a potem rumieniąc ją w piekarniku. Przed pieczeniem golonkę warto posmarować zaprawą. Zobaczcie, z jakich składników przygotowuje zaprawę Magda Gessler.

Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 golonki tylne

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • sól

na zaprawę:

  • 1 szklanka ciemnego piwa

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie golonki po bawarsku

Golonki oczyść, opłucz. Umieść w garnku, zalej zimną wodą, zagotuj. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Golonkę gotuj na średnim ogniu godzinę.

Do wywaru dodaj oczyszczone warzywa i sól. Całość gotuj jeszcze godzinę na średnim ogniu. Golonkę wyjmij z wywaru, przestudź.

W misce wymieszaj piwo z przeciśniętymi ząbkami czosnku, majerankiem, papryką, pieprzem i kminkiem. Do zaprawy włóż golonki i całość przemieszaj. Odstaw na godzinę.

Golonki umieść w brytfannie, polej pozostałą marynatą. Piecz ok. godzinę w 200 st. C, co jakiś czas polewając marynatą ze spodu naczynia.

Wskazówka: Golonkę podawaj np. z zasmażaną kapustą i chrzanem oraz z pieczywem.

Więcej przepisów na pożywne dania znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować soczyste żeberka albo jak zrobić faszerowany boczek .

ciemne piwo
ciemne piwo

Źródło zdjęcia: canva/Volodymyr Melnyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy