Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika
Pieczone żeberka są jednym z najczęściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i łatwe, choć trzeba chwile zaczekać, aż mięso się upiecze. Kluczem do soczystości jest dobra marynata oraz odpowiednia temperatura pieczenia.
Żeberka można sporządzić na najróżniejsze sposoby. Najczęściej obsypuje się jednak jedynie przyprawami, a następnie wstawia do pieca. Marynowanie pozwala znacznie zwiększyć intensywność smaku, a także wilgotności mięsa.
Poniższy przepis opiera się na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodkim, lekko pikantnym i kwaśnym smakiem świetnie komponuje się z żeberkami oraz innymi dodatkami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczone żeberka
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy pyszny sposób na soczysty schab pieczony w rękawie. Ten tekst poświęcony został pasztetowi z mięsa po rosole.
Składniki:
1 kg żeberek surowych
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
100 ml piwa jasnego lub bulionu
Zacznij od oczyszczenia żeberek z błon i nadmiaru tłuszczu. Najważniejsze jest usunięcie błony, która pokrywa stronę z mniejszą ilością mięsa. Po czyszczeniu wstaw mięso do naczynia żaroodpornego.
Obierz cebulę oraz ząbki czosnku. Czosnek w całości wrzuć pomiędzy kawałki mięsa, a cebulę pokrój na ćwiartki i również dodaj do naczynia. Skrop warzywa i mięso olejem.
Miód, musztardę i piwo lub bulion wymieszaj i zalej miksturą żeberka. Zakryj je folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny. Po tym czasie ściągnij folię i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z ziemniakami oraz surówką. Smacznego.
Źródło: canva/gbh007, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poprostupycha.com.pl