Smakosze.pl Przepisy Golonka w gęstej marynacie z bosko chrupiącą skórką
canva/gkrphoto

Golonka w gęstej marynacie z bosko chrupiącą skórką

28 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Może i jest tłusta i kaloryczna, ale jak smakuje. Mowa o golonce, na której widok poleci ślinka nie jednej osobie. A dziś będziemy kusić golonką z bosko chrupiącą skórką. Taki efekt uzyskujemy dzięki gęstej, aromatycznej marynacie. Jesteśmy pewni, że wy też zachwycicie się jej smakiem.

Choć golonkę można rozmaicie przyprawiać, ogólna zasada jej przygotowania jest jedna. Najpierw trzeba ją ugotować, a gdy już zmięknie piec do zrumienienia skórki. Proces przypiekania skórki można przyspieszyć, smarując golonkę przeróżnymi marynatami, miodem czy piwem. W ten sposób golonka zyska też na smaku, bo gdy ją ponacinamy, składniki marynaty wnikną też do środka mięsa.

A jeśli ktoś chce, żeby ta potrawa nie była dla niego zbyt kaloryczna, może zrezygnować z jedzenia skórki. To właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej tłuszczu. Chociaż oczywiście proces gotowania i pieczenia sukcesywnie wytapia ze skórki tłuszcz.

Golonka w gęstej marynacie z bosko chrupiącą skórką

Składniki:

  • 1 golonka tylna

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 2-3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • sól

na marynatę:

  • 4-5 łyżek keczupu

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • pieprz

Przygotowanie golonki

Golonkę oczyść, opłucz, włóż do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu ok. godzinę.

Do gotującej się golonki dodaj oczyszczone i przekrojone warzywa. Możesz też dosypać łyżeczkę cukru, żeby mięso szybciej zmiękło. Golonkę gotuj jeszcze godzinę.

Golonkę wyjmij z wywaru, przestudź. W tym czasie wymieszaj składniki marynaty. Golonkę ponacinaj, aż do kości. Ułóż ją w brytfannie, posmaruj marynatą.

Golonkę wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz do czasu, aż jej skórka ładnie się zrumieni. W czasie pieczenia obracaj golonkę, tak by cała skórka ładnie się przypiekła.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pożywne potrawy. Sprawdź, jak przygotować duszone żeberka , a także jak zrobić gulasz z drobiowych żołądków .

ketchup
ketchup

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: uwielbiam Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy