Idealne na jesienny obiad żeberka duszone w aksamitnym sosie
Planujecie, co zrobicie dziś lub jutro na obiad? Proponujemy wam żeberka duszone w aksamitnym sosie. Są idealne na jesienny obiad, bo doskonale sycą i świetnie rozgrzewają. Podajcie je z ugotowaną kaszą lub ziemniakami, posmakują całej rodzinie.
Żeberka wieprzowe można przygotować na kilka sposobów. Jednak duszone z całą pewnością wyjdą miękkie i soczyste. Ich przygotowanie zacznij od obsmażenia, a potem podlej je gorącym bulionem lub wodą i duś do miękkości. Do duszących się żeberek dodaj też podsmażoną cebulę, kilka suszonych grzybów i ulubione przyprawy.
Idealne na jesienny obiad żeberka duszone w aksamitnym sosie
Składniki:
ok. 1,2 kg wieprzowych żeberek
1-2 łyżki mąki
olej
2 cebule
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
kawałek papryczki chilli
sól, pieprz
Przygotowanie duszonych żeberek
Żeberka opłucz, osusz, pokój na kawałki z jedną lub dwoma kostkami. Oprósz je solą i pieprzem, a potem mąką.
Na patelni rozgrzej olej, obsmaż na niej żeberka. Przełóż je do rondla. Cebulę obierz, grubo poszatkuj, obsmaż na patelni, dodaj do mięsa.
Mięso zalej gorącą wodą, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Żeberka zagotuj, zmniejsz ogień, duś pod przykryciem, aż będą prawie miękkie.
Wtedy dodaj do nich pokruszoną papryczkę i gotuj, aż będą całkiem miękkie. Żeberka dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli sos jest dość rzadki, możesz go zaprawić 1-2 łyżeczkami mąki. Wcześniej rozprowadź ją w odrobinie zimnej wody, a potem częścią sosu z żeberek. Dodaj do żeberek, gotuj jeszcze kilka minut.
Wskazówki:
Na początku duszenia do żeberek możesz też dodać pokruszony miękisz chleba żytniego. Chleb zagęści sos i nada mu wyraźniejszego smaku.
Jeśli chcesz przygotować żeberka w grzybowym sosie, namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania dodaj na początku ich duszenia.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pożywne, jesienne dania. Zobacz, jak przygotować rozgrzewającą zupę gulaszową, a także jak zrobić gołąbki z mięsnym farszem.
Źródło zdjęcia: canva/Sebalos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepis autorski