Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca
Kwaśnica według receptury braci Golec jest zupą idealną na zimowe chłody. Mięsna zupa z kiszoną kapustą jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, jest pożywna i pełna smaku. Tradycyjna, góralska potrawa z dodatkiem aromatycznych przypraw błyskawicznie zniknie z talerzy.
Bracia Golec w odcinku specjalnym na kanale Rączka Gotuje na YouTube, podzielili się przepisem na wyśmienitą, góralską kwaśnicę. Tradycyjna zupa gotowana na golonce i żeberkach wieprzowych jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa w mroźne, zimowe dni. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.
Do przygotowania kwaśnicy potrzebujesz również warzyw rosołowych, kiszonej kapusty, soku z kiszonki oraz aromatycznych przypraw, czyli liści laurowych, ziela angielskiego, kminku i majeranku. To te przyprawy doskonale wzmacniają smak mięsa, kapusty i innych składników.
Kwaśnicę gotuj przez około 3 godziny na najmniejszym ogniu. Zupa musi się lekko pyrkać, podobnie jak tradycyjny rosół. Po tym czasie mięso i warzywa będą idealnie miękkie i oddadzą cały smak. Zupę dopraw solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu.
Kwaśnica według przepisu braci Golec
Składniki:
-
2 garście kiszonej kapusty
-
szklanka soku z kapusty
-
400 g żeberek wieprzowych
-
golonka
-
duża cebula
-
5 ząbków czosnku
-
2 marchewki
-
kawałek selera
-
biała część pora
-
korzeń pietruszki
-
5 ziemniaków
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżka kminku
-
szczypta suszonego majeranku
-
sól, pieprz
Jak ugotować góralską kwaśnicę? Zupa idealna na chłody zachwyca smakiem
Do większego garnka włóż żeberka i golonkę. Dodaj liście laurowe, kminek, ziele angielskie, zalej wodą i ugotuj mięsny wywar. Cebulę obierz i przyrumień nad ogniem. Czosnek obierz i dodaj do gotującego się wywaru razem z cebulą.
Do garnka dodaj marchewki, seler, por i korzeń pietruszki. Całość gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj posiekaną kapustę, sok z kapusty, wymieszaj i gotuj przez 3 godziny.
Z zupy wyjmij marchewkę i mięso, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka. W osobnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy gdy się ugotuje. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
Ugotuj również rozgrzewającą zupę cebulową oraz pożywną, mięsną zupę gruzińską . Dania są idealne na zimowe, mroźne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik
-
Prosta zapiekanka makaronowa. Soczystości dodaje jej 1 składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Rączka Gotuje na YouTube