Smakosze.pl Przepisy Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca
canva/arfo, Pawel Wodzynski/East News

Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca

2 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kwaśnica według receptury braci Golec jest zupą idealną na zimowe chłody. Mięsna zupa z kiszoną kapustą jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, jest pożywna i pełna smaku. Tradycyjna, góralska potrawa z dodatkiem aromatycznych przypraw błyskawicznie zniknie z talerzy.

Bracia Golec w odcinku specjalnym na kanale Rączka Gotuje na YouTube, podzielili się przepisem na wyśmienitą, góralską kwaśnicę. Tradycyjna zupa gotowana na golonce i żeberkach wieprzowych jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa w mroźne, zimowe dni. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.

Do przygotowania kwaśnicy potrzebujesz również warzyw rosołowych, kiszonej kapusty, soku z kiszonki oraz aromatycznych przypraw, czyli liści laurowych, ziela angielskiego, kminku i majeranku. To te przyprawy doskonale wzmacniają smak mięsa, kapusty i innych składników.

Kwaśnicę gotuj przez około 3 godziny na najmniejszym ogniu. Zupa musi się lekko pyrkać, podobnie jak tradycyjny rosół. Po tym czasie mięso i warzywa będą idealnie miękkie i oddadzą cały smak. Zupę dopraw solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu.

Kwaśnica według przepisu braci Golec

Składniki:

  • 2 garście kiszonej kapusty

  • szklanka soku z kapusty

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • golonka

  • duża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • korzeń pietruszki

  • 5 ziemniaków

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka kminku

  • szczypta suszonego majeranku

  • sól, pieprz

Jak ugotować góralską kwaśnicę? Zupa idealna na chłody zachwyca smakiem

Do większego garnka włóż żeberka i golonkę. Dodaj liście laurowe, kminek, ziele angielskie, zalej wodą i ugotuj mięsny wywar. Cebulę obierz i przyrumień nad ogniem. Czosnek obierz i dodaj do gotującego się wywaru razem z cebulą.

Do garnka dodaj marchewki, seler, por i korzeń pietruszki. Całość gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj posiekaną kapustę, sok z kapusty, wymieszaj i gotuj przez 3 godziny.

Z zupy wyjmij marchewkę i mięso, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka. W osobnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj do zupy gdy się ugotuje. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.

Ugotuj również rozgrzewającą zupę cebulową oraz pożywną, mięsną zupę gruzińską . Dania są idealne na zimowe, mroźne dni.

kwaśnica
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Rączka Gotuje na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy