Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewająca zupa cebulowa z mięsnym dodatkiem. Ideał na chłody
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.11.2022 14:20

Rozgrzewająca zupa cebulowa z mięsnym dodatkiem. Ideał na chłody

Zupa cebulowa z serkiem topionym
canva/kabVisio

Zupa cebulowa jest tradycyjną zupą francuską, pełną aromatu. Zupa gotowana na bulionie z dodatkiem wytrawnego wina, żółtego sera i tymianku zachwyca prostotą i wspaniałym, pełnym smakiem. Jesienią i zimą postaw na tradycyjną zupę z wkładką mięsną, nie ma lepszego obiadu na chłody.

Zupę cebulową ugotuj na domowym bulionie. Zrezygnuj z bulionu z kostki, ma bardzo intensywny smak, dużo soli i konserwantów. Do zupy doskonale sprawdzi się aromatyczny bulion wołowy, drobiowy i warzywny. Możesz również wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, żeby w kuchni nic się nie zmarnowało.

Zupa cebulowa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy cebulę po usmażeniu poddusisz z białym, koniecznie wytrawnym winem. Pod wpływem wysokiej temperatury alkohol wyparuje, jednak aromat wina zostanie i doda potrawie charakteru. Zupę dopraw suszonym tymiankiem, zioło doskonale podkreśli jej smak.

Zupę cebulową z kurczakiem przygotuj etapami. Na początku podsmaż mięso, później przygotuj cebulę i dopiero połącz składniki. Zupę oprósz startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczona zupa z mięsną wkładką zachwyci smakiem całą rodzinę.

Przepis na rozgrzewającą zupę cebulową z wkładką mięsną

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka

  • 4 duże cebule

  • 50 g startego sera żółtego

  • 120 ml białego, wytrawnego wina

  • 500 ml bulionu

  • 2- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia

  • 2 łyżki mąki

  • sól, pieprz

  • suszony tymianek

  • łyżeczka cukru

Jak ugotować aromatyczną zupę cebulową? Danie z mięsną wkładką jest idealne na chłodniejsze pory roku

Mięso oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Cebulę pokrój w słupki. Na rozgrzanym maśle obsmaż kurczaka na złoty kolor, przełóż na talerz.

Na tym samym tłuszczu usmaż cebulę. Smaż około 20 minut, dodając cukier. Gdy cebula zacznie się karmelizować, wlej wino i gotuj kolejne 5 minut, aż alkohol wyparuje, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Wlej bulion, oprósz suszonym tymiankiem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania, aż całość zacznie gęstnieć, dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Do potrawy dodaj kurczaka, wymieszaj, oprósz solidnie żółtym serem i wstaw patelnię do piekarnika, piecz około 20 minut, smacznego.

Ugotuj również wyśmienitą zupę pomidorową jak u mamy. Jeśli szukasz pomysłu na równie rozgrzewające danie- tu poznasz przepis na gruzińską zupę gulaszową.

Zupa cebulowa
canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: