Gotowe placki kupuję w dyskoncie i w 10 minut mam danie dla niespodziewanych gości. W domu zawsze jest zapas
Jeśli wpadną do ciebie niespodziewani goście, podaj im to danie. Wystarczy, że masz pod ręką gotowe placki z dyskontu i jeszcze kilka składników. Wyczarujesz z nich smaczną i szybką potrawę. Każdy poprosi o dokładkę.
Coś dla niespodziewanych gości
Co podać, gdy nagle odwiedzają nas niespodziewani goście a na długie gotowanie nie ma czasu? Z drugiej strony – chciałoby się przyrządzić danie , które jest pyszne i efektowne . Tego właśnie nam trzeba, gdy goście zapukają do drzwi. W takich sytuacjach sięgam po gotowe placki z dyskontu.
Zawsze mam ich spory zapas. Z takich tortilli robię meksykańskie zapiekanki z serem, czyli quesadillas. Apetyczne danie pełne jest warzyw i mięsa. Przydają się tu pieczarki, cebula, papryka, ale też odrobina szynki lub kiełbasy . Składniki zależą od tego, co akurat mamy pod ręką. Produkty wystarczy podsmażyć, potem rozłożyć na plackach i posypać startym żółtym serem i skleić na gorącej patelni.
Jak zrobić meksykańskie placki z serem?
Składniki:
- gotowe tortille z dyskontu
- 1 papryka
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- 150 g szynki
- 100 g startego sera żółtego
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cebuli w piórka, pokrojenia pieczarek i papryki. Składniki podsmaż na oliwie. Zacznij od papryki, po 5 minutach dodaj cebulę, a po kolejnych trzech – pieczarki i szynkę. Przyda się też druga sucha patelnia. Rozłóż na niej placek, a na nim – podsmażone składniki. Obficie posyp startym serem. Pilnuj, żeby ser trafił także na zewnętrzne granice placka.
Teraz wszystko dociśnij drugim plackiem i ręką. Placek z zawartością podgrzej i po 30 sekundach przewróć na drugą stronę. Najlepiej zrobić to odwracając patelnię do góry dnem na deskę do krojenia lub na dużą pokrywkę . Gdy ser się rozpuści, placki się skleją. Zapieczone placki zdejmij z patelni. Po upływie kilku minut pokrój na kawałki tak, jak pizzę.
Placki jak błyskawica
Meksykańskie placki są pełna smaku i bardzo pożywne. Pełne mięsa i apetycznych warzyw oraz sera, danie rozpływa się w ustach . Zrobisz po prostu błyskawicznie.
Dobre i tanie danie podbije podniebienie niejednego smakosza. Każdy, kto spróbuje tego dania , poprosi o przepis i dokładkę . Podawaj je z ulubionymi sosami. Pisaliśmy o tym, co mistrz grilla podpowiada w sprawie grillowania . Informowaliśmy też, które produkty na grilla najbardziej podrożały i jak można zaoszczędzić.