Smakosze.pl Przepisy Gotuję chwilę w garnku i przelewam do słoiczków. Ten dżem nie ma grama owóców, a robi furorę
Fot. YouTube/Wyrobydomowetv

Gotuję chwilę w garnku i przelewam do słoiczków. Ten dżem nie ma grama owóców, a robi furorę

30 sierpnia 2024

Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.

Dżem z papryki zachwyca smakiem

Lubimy smak letnich owoców i warzyw. Są soczyste i dojrzewają w pełnym słońcu . Każdy chciałby zatrzymać ten wyjątkowy smak na dłużej. Jak to zrobić? Dobrym pomysłem jest przygotowywanie dżemów . Pyszne przetwory robię nie tylko z owoców, ale też z warzyw.

Prawdziwym hitem stał się u mnie dżem z papryki . Z dodatkiem papryczki chili wyróżnia się ostrym smakiem i doskonale nadaje się do makaronów, sosów i mięs . Rodzina się nim zajada, dlatego każdemu polecam przepis na wyborny dżem z papryki . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Wyroby domowe. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

papryka.jpg
Fot. Canva/THEPALMER
Kupiłem w Biedronce nową czekoladę z magnezem. Gdy spojrzałem na skład, zamarłem

Jak zrobić dżem z papryki?

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 2 papryczki chili
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 opakowanie pektyn w proszku

Przygotowanie dżemu z papryki zacznij od pozbycia się gniazd nasiennych z warzyw. Pokrój paprykę i papryczkę chili, a następnie zblenduj . Przełóż do garnka, wlej ocet winny i wsyp cukier. Dołóż też środek żelujący i wymieszaj składniki.

Gotuj przez 60 minut na małym ogniu. Co jakiś czas pamiętaj o mieszaniu. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków . Zakręć i ustaw do góry dnem. Zostaw tak do ostygnięcia przetworów.

Dżem z papryki, czyli prosty i pyszny

Dżem z papryki nadaje się do mięs, zapiekanek, czy sosów. Będzie też pysznym dodatkiem do kiełbasek i tostów . Wyrazisty smak i aromat to jego atuty. Takim rarytasem możesz się cieszyć przez cały rok. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu .

Jest prosty, ale gwarantuje doskonały efekt. Taki dżem z papryki wzbogaci smak wielu potraw . Przetwory będą idealne dla całej rodziny. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić najlepsze pulpety na piątek bez mięsa. Podpowiadaliśmy, czym różni się kabaczek od cukinii.

dżem paprykowy
Fot. YouTube/Wyrobydomowetv
Zbadali skład popularnych herbat i kaw. Plastik i cement to tylko część niespodzianek
Podsmażam proste składniki i dokładam jajka. Ten przepis to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy