Gotuję chwilę w garnku i przelewam do słoiczków. Ten dżem nie ma grama owóców, a robi furorę
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Dżem z papryki zachwyca smakiem
Lubimy smak letnich owoców i warzyw. Są soczyste i dojrzewają w pełnym słońcu . Każdy chciałby zatrzymać ten wyjątkowy smak na dłużej. Jak to zrobić? Dobrym pomysłem jest przygotowywanie dżemów . Pyszne przetwory robię nie tylko z owoców, ale też z warzyw.
Prawdziwym hitem stał się u mnie dżem z papryki . Z dodatkiem papryczki chili wyróżnia się ostrym smakiem i doskonale nadaje się do makaronów, sosów i mięs . Rodzina się nim zajada, dlatego każdemu polecam przepis na wyborny dżem z papryki . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Wyroby domowe. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić dżem z papryki?
Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 2 papryczki chili
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu winnego
- 1 opakowanie pektyn w proszku
Przygotowanie dżemu z papryki zacznij od pozbycia się gniazd nasiennych z warzyw. Pokrój paprykę i papryczkę chili, a następnie zblenduj . Przełóż do garnka, wlej ocet winny i wsyp cukier. Dołóż też środek żelujący i wymieszaj składniki.
Gotuj przez 60 minut na małym ogniu. Co jakiś czas pamiętaj o mieszaniu. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków . Zakręć i ustaw do góry dnem. Zostaw tak do ostygnięcia przetworów.
Dżem z papryki, czyli prosty i pyszny
Dżem z papryki nadaje się do mięs, zapiekanek, czy sosów. Będzie też pysznym dodatkiem do kiełbasek i tostów . Wyrazisty smak i aromat to jego atuty. Takim rarytasem możesz się cieszyć przez cały rok. Dlatego koniecznie skorzystaj z tego przepisu .
Jest prosty, ale gwarantuje doskonały efekt. Taki dżem z papryki wzbogaci smak wielu potraw . Przetwory będą idealne dla całej rodziny. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić najlepsze pulpety na piątek bez mięsa. Podpowiadaliśmy, czym różni się kabaczek od cukinii.