Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad w piątek podam te pulpety. Na bank nie zgadniesz, z czego są zrobione
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.08.2024 20:00

Na obiad w piątek podam te pulpety. Na bank nie zgadniesz, z czego są zrobione

pulpety
Fot. Shutterstock/Elzbieta Sekowska

Piątkowy obiad potrafi być prawdziwym utrapieniem. Jak połączyć bowiem danie bezmięsne z wybornym smakiem? Jeśli masz w domu zatwardziałego mięsożercę, koniecznie podaj mu te pulpety. Nie uwierzy z czego są przyrządzone.

Pomysłowy obiad na piątek

Tradycja nakazuje, by obiad na piątek nie zawierał produktów mięsnych. Możemy jeść w tym dniu ryby lub warzywa. Warto urozmaicić sobie ten posiłek i sięgnąć po te wyborne warzywne pulpety. Jeśli myślisz, ze robię je z cukinii to…jesteś w błędzie.

Pulpety na obiad na piątek robię z…bakłażana. Zaskoczona? Ja za pierwszym razem też byłam. Od tego czasu jednak wracam do tego przepisu co i raz. Smakuje wyśmienicie w każdy dzień tygodnia.

bakłażan.jpg
Fot. Canva/furbymama z Pixabay
Czym się różni kabaczek od cukinii? Większość osób nie ma bladego pojęcia

Obiad na piątek- tak dobrego jeszcze nie jadłaś

Poniżej znajdziesz listę składników potrzebną do obiadu na piątek. Przygotowane pulpety w delikatnym sosie możesz podać oczywiście z ulubionymi dodatkami. Gotowane ziemniaki i świeże warzywa będą się z nimi komponować idealnie. Niektóre z użytych w artykule zdjęć pochodzą z portalu YouTube z konta Smaczny.tv.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pęczek koperku
  • ½ cytryny

Bezmięsny obiad na piątek krok po kroku

Cebulę do obiadu na piątek posiekaj. Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. W międzyczasie z bakłażana odkrój skórkę i pokrój warzywo w dość drobną kostkę. Dodaj do cebuli i smaż, aż stanie się miękki, na koniec dopraw solą.

Bakłażana wraz z cebulą przełóż do miski. Dodaj do niego 1 jajko, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj, a na koniec dołóż bułkę tartą.

Z uzyskanej masy uformuj niewielkie pulpety. Każdego z nich obtocz w mące i smaż na patelni na rumiany kolor ze wszystkich stron. Następnie z patelni usuń tłuszcz, a pulpety podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 5 minut.

W międzyczasie przygotuj sos do obiadu na piątek. W tym celu żółtko drugiego jajka wbij do miseczki i połącz z sokiem z połówki cytryny. Dolej sos na patelnię i trzymaj całość jeszcze przez chwilkę na ogniu. Przemieszaj danie, aby pulpety pokryły się sosem. Obiad na piątek jest gotowy do podania.

Poznaj wyśmienite przetwory z dyni oraz posmakuj najlepszych racuchów.

pulpety.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv