Na obiad w piątek podam te pulpety. Na bank nie zgadniesz, z czego są zrobione
Piątkowy obiad potrafi być prawdziwym utrapieniem. Jak połączyć bowiem danie bezmięsne z wybornym smakiem? Jeśli masz w domu zatwardziałego mięsożercę, koniecznie podaj mu te pulpety. Nie uwierzy z czego są przyrządzone.
Pomysłowy obiad na piątek
Tradycja nakazuje, by obiad na piątek nie zawierał produktów mięsnych. Możemy jeść w tym dniu ryby lub warzywa. Warto urozmaicić sobie ten posiłek i sięgnąć po te wyborne warzywne pulpety. Jeśli myślisz, ze robię je z cukinii to…jesteś w błędzie.
Pulpety na obiad na piątek robię z…bakłażana. Zaskoczona? Ja za pierwszym razem też byłam. Od tego czasu jednak wracam do tego przepisu co i raz. Smakuje wyśmienicie w każdy dzień tygodnia.
Czym się różni kabaczek od cukinii? Większość osób nie ma bladego pojęciaObiad na piątek- tak dobrego jeszcze nie jadłaś
Poniżej znajdziesz listę składników potrzebną do obiadu na piątek. Przygotowane pulpety w delikatnym sosie możesz podać oczywiście z ulubionymi dodatkami. Gotowane ziemniaki i świeże warzywa będą się z nimi komponować idealnie. Niektóre z użytych w artykule zdjęć pochodzą z portalu YouTube z konta Smaczny.tv.
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 cebula
- 2 jajka
- 80 g bułki tartej
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pęczek koperku
- ½ cytryny
Bezmięsny obiad na piątek krok po kroku
Cebulę do obiadu na piątek posiekaj. Zeszklij ją na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. W międzyczasie z bakłażana odkrój skórkę i pokrój warzywo w dość drobną kostkę. Dodaj do cebuli i smaż, aż stanie się miękki, na koniec dopraw solą.
Bakłażana wraz z cebulą przełóż do miski. Dodaj do niego 1 jajko, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszaj, a na koniec dołóż bułkę tartą.
Z uzyskanej masy uformuj niewielkie pulpety. Każdego z nich obtocz w mące i smaż na patelni na rumiany kolor ze wszystkich stron. Następnie z patelni usuń tłuszcz, a pulpety podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 5 minut.
W międzyczasie przygotuj sos do obiadu na piątek. W tym celu żółtko drugiego jajka wbij do miseczki i połącz z sokiem z połówki cytryny. Dolej sos na patelnię i trzymaj całość jeszcze przez chwilkę na ogniu. Przemieszaj danie, aby pulpety pokryły się sosem. Obiad na piątek jest gotowy do podania.
Poznaj wyśmienite przetwory z dyni oraz posmakuj najlepszych racuchów.