Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czym się różni kabaczek od cukinii? Większość osób nie ma bladego pojęcia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.08.2024 19:09

Czym się różni kabaczek od cukinii? Większość osób nie ma bladego pojęcia

cukinie i kabaczki
Fot. Canva/johncopland

Cukinia często wykorzystywana jest w naszej kuchni. Jednak, co z kabaczkiem? Czy kabaczki a cukinia to jedno i to samo? Te zawiłości wyjaśniamy w naszym artykule.

Kabaczki a cukinia, czyli oto jest pytanie

Cukinia jest delikatna i ma lekko orzechowy, nieco mdły smak. Robimy z niej surówki, dodajemy do zapiekanek, placków, czy kotletów mielonych. To bardzo popularne i lubiane warzywo. Czasem na straganach pojawia się kabaczek. Czy kabaczki i cukinia są tym samym warzywem?

Z botanicznego punktu widzenia są tym samym gatunkiem warzywa. Jednak między kabaczkami a cukinią można dostrzec pewne różnice. Znawcy nie mają z nimi najmniejszego problemu. Jednak większość osób nie wie, czym różni się kabaczek od cukinii. 

warzywa
Fot. Canva/BreakingTheWalls
Ta sałatka pasuje na każdą okazję. Jest lepsza, niż gyros i jarzynowa razem wzięte

Czym się różni kabaczek od cukinii?

Cukinia i kabaczek smakują i wyglądają podobnie. Różnice między tymi warzywami są subtelne, ale smakosze potrafią je dostrzec. Co ciekawe kabaczek i cukinia są odmianą dyni. Cukinie są mniejsze, a kabaczki większe. Nazewnictwo zmienia się też w zależności od regionu Polski i jest stosowane zamiennie.

Nazwa “kabaczek” jest popularna w południowo-zachodniej części Polski. Kabaczek a cukinia różnią się od siebie też wielkością, kształtem oraz kolorem skórki. 

Kabaczki są większe i bardziej soczyste od cukinii. Mają bardziej okrągły i beczkowaty kształt. Kabaczek ma dużo twardszą skórkę i dość twarde nasiona w środku, które trzeba usunąć. Mają też jasno lub ciemnozieloną skórkę, czasem są w paski.

Jak wykorzystać kabaczki i cukinię w kuchni?

Kabaczek ma bardziej wyrazisty i słodki smak niż cukinia. Będzie doskonały do placków, czy do smażenia. Kabaczka można marynować i grillować. Smak warzywa podkreśli przeciśnięty przez praskę czosnek. Możemy to warzywo faszerować mięsem mielonym i podawać na obiad.

Cukinia też jest doskonała do placków i na grilla. Możemy ją dusić, dodawać do zapiekanek i kotletów mielonych. Chrupiące kotlety z samej cukinii z powodzeniem zastąpią mięso. Warto też cukinię dodawać do zup. Pisaliśmy o promocjach na mięso w Biedronce. Podawaliśmy przepis na suszone pomidory.

warzywa
Fot. Canva/freeskyline

Źródło: polki.pl, winiary.pl