Smakosze.pl Przepisy Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
YouTube/@szybkieiproste

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem

27 września 2023

Czy lubicie mieć w domu zawsze coś słodkiego na deser? Jeśli tak, to polecam wam znakomity przepis na pewien przysmak. Zrobicie go w prosty sposób. Wystarczy zagotować wodę, wsypać do niej kakao i wyczarować z kilku składników pyszną przekąskę.

Przysmak do kawy, czyli słodkie co nieco

Czy są tu wielbiciele deserów? Jeśli nie wyobrażacie sobie kawy lub obiadu bez słodkiego dodatku, to skorzystajcie z mojego przepisu. Ja uwielbiam desery, dlatego zawsze w domu mam coś pysznego i słodkiego. Wybieram przepisy na słodkie przysmaki, które mogę w prosty sposób przyrządzić.

Polecam przysmak, który będzie smakował wszystkim łasuchom. Robi się go w łatwo. Z kilku składników przygotujesz słodkie i mięciutkie czekoladowe bułeczki. Będą jak znalazł do kawy, na podwieczorek lub na deser po obiedzie.

czekoladowe bułeczki
YouTube/@szybkieiproste
Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę

Jak zrobić czekoladowe bułeczki?

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki

Na patelnię wlewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy sól cukier i mieszamy do rozpuszczenia się. Dodajemy kakao, mąkę i dokładnie mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu 5 minut.

Powinniśmy uzyskać gęste czekoladowe ciasto, które przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do oddzielnej miski wlewamy ½ szklanki ciepłej wody, dosypujemy łyżeczkę cukru i suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.  Po tym czasie drożdże dodajemy do czekoladowej masy, która wystygła.

Babeczki czekoladowe, czyli słodki przysmak

Dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy całość. Zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Teraz wkładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 8 części.

Z każdej porcji robimy kulkę, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po ostygnięciu dekorujemy cukrem pudrem . Pisaliśmy o śliwkowym cieście z patelni. Podawaliśmy przepis na pyszny bananowy deser.

czekoladowe bułeczki
YouTube/@szybkieiproste

Źródło: YouTube/@szybkieiproste

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy