Smakosze.pl

YouTube/@leichtlecker

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem

26 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wątróbkę albo się uwielbia, albo się jej nie znosi. Nie wiem jak wy, ale ja za nią przepadam. Przyrządzam wątróbkę, tak jak robiła to moja babcia. Zawsze też pamiętam o jej bezcennej poradzie.

Wątróbka, czyli kontrowersyjny smakołyk

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni kochają jej smak, natomiast wiele osób nie znosi ani smaku, ani zapachu wątróbki. Na nic zdadzą się przekonywania, że wątróbka zawiera dużo żelaza i zapobiega anemii. Albo, że jest prawdziwą bombą witaminową.

Jeśli ktoś nie lubi wątróbki, to żadne argumenty na niego nie działają. Natomiast, jeśli ktoś uwielbia to danie, to zapewne chętnie skorzysta z porady, którą przekazała mi moja babcia. Chodzi o czynność, która jest konieczna przed smażeniem wątróbki. Dzięki temu wątróbka będzie mięciutka i delikatna.

wątróbka
YouTube/@leichtlecker
sztuczka kuchenna

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła

CZYTAJ DALEJ

Zrób to przed smażeniem wątróbki

Wątróbkę zwykle smażymy, ale przed wrzuceniem jej na patelnię warto wykonać pewną czynność. Gdy już pokroisz wątróbkę, to przełóż ja do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw ją na 10 minut. Ten zabieg sprawi, że wątróbka nie będzie przesuszona, a stanie się mięciutka i delikatna. 

Cały smak zamknie się we wnętrzu wątróbki. Smażenie jej nie zaszkodzi, a danie będzie nadzwyczaj soczyste. Zawsze przed smażeniem wątróbki stosuję radę mojej babci. Polecam jej recepturę na soczystą wątróbkę. 

Jak smażyć wątróbkę, by była soczysta?

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • wrzątek
  • cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżeczki wody

Wątróbkę kroimy na średnie kawałki, przekładamy ją do miski i zalewamy wrzącą wodą, tak by była nią przykryta. Odstawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy cukier i sól.Czosnek drobno siekamy i dodajemy do cebuli na patelnię. Mieszamy, a z wątróbki odcedzamy wodę i dodajemy wątróbkę do podsmażenia. 

Po chwili  doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy 5 minut pod przykryciem. W misce rozrabiamy śmietanę, musztardę i wodę. Mieszamy i tym sosem zalewamy wątróbkę na patelni. Dusimy jeszcze 10 minut pod przykryciem. Danie jest już gotowe. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by strzelająca wątróbka nie pobrudziła nam kuchni. Informowaliśmy też, jakie wartości ma wątróbka. 

wątróbka
YouTube/@leichtlecker
ziemniaki z mortadelą

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku

CZYTAJ DALEJ
obiad z ryżem

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >