Smakosze.pl

YouTube/@TFT

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut

26 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Śliwki kojarzą się nam z jesienią i właśnie teraz są najsmaczniejsze. Warto z tych pysznych owoców przyrządzić ciasto. Robi się je w wyjątkowy sposób. Polecamy znakomity przepis na szybki jesienny deser bez użycia piekarnika.

Śliwki, czyli smak jesieni

Sezon na śliwki trwa w najlepsze i potrwa do końca października. Warto z niego skorzystać i cieszyć się pysznym smakiem tych sezonowych owoców. Śliwki to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarczają nam błonnika, podnoszą odporność i działają antynowotworowo. 

Jeśli lubicie jesienne desery, to mamy coś specjalnego dla was. Zróbcie ciasto z patelni. Szybki i smaczny deser, do którego nie potrzebujecie piekarnika, to prawdziwy kulinarny hit. To ciasto ze śliwkami podbije wasze podniebienia, jest pyszne!

ciasto
YouTube/@TFT
sztuczka kuchenna

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto z patelni?

Składniki:

  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 10 śliwek
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść orzechów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru 

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na pół. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy oliwę, mleko i mąkę. Wszystko miksujemy i dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 

Możemy dosypać cynamon lub imbir mielony. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Powstanie karmel, na którym układamy śliwki na patelni. 

Ciasto z patelni, czyli jesienny deser

Śliwki powinny być dość ciasno ułożone dookoła patelni. Posypujemy je posiekanymi orzechami. Podsmażamy kilka minut na patelni, a następnie zalewamy ciastem. Smażymy 10 minut ciasto pod przykryciem.

Potem podnosimy przykrywkę i sprawdzamy jak ciasto wygląda. Dalej smażymy bez przykrycia 2 minuty, aż będzie ciasto miało złoty kolor. Możemy podawać od razu na ciepło. Ten jesienny deser zniknie z patelni w mgnieniu oka. Pisaliśmy o koktajlu ze śliwek na problemy trawienne. Podawaliśmy tez przepis na śliwki w occie od siostry Anastazji.

ciasto
YouTube/@TFT

Źródło: YouTube/@TFT

ziemniaki z mortadelą

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku

CZYTAJ DALEJ
obiad z ryżem

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >