Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.09.2023 17:59

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut

ciasto z patelni
YouTube/@TFT

Śliwki kojarzą się nam z jesienią i właśnie teraz są najsmaczniejsze. Warto z tych pysznych owoców przyrządzić ciasto. Robi się je w wyjątkowy sposób. Polecamy znakomity przepis na szybki jesienny deser bez użycia piekarnika.

Śliwki, czyli smak jesieni

Sezon na śliwki trwa w najlepsze i potrwa do końca października. Warto z niego skorzystać i cieszyć się pysznym smakiem tych sezonowych owoców. Śliwki to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarczają nam błonnika, podnoszą odporność i działają antynowotworowo. 

Jeśli lubicie jesienne desery, to mamy coś specjalnego dla was. Zróbcie ciasto z patelni. Szybki i smaczny deser, do którego nie potrzebujecie piekarnika, to prawdziwy kulinarny hit. To ciasto ze śliwkami podbije wasze podniebienia, jest pyszne!

ciasto
YouTube/@TFT
Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła

Jak zrobić ciasto z patelni?

Składniki:

  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 10 śliwek
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść orzechów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru 

Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na pół. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy oliwę, mleko i mąkę. Wszystko miksujemy i dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 

Możemy dosypać cynamon lub imbir mielony. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier. Powstanie karmel, na którym układamy śliwki na patelni. 

Ciasto z patelni, czyli jesienny deser

Śliwki powinny być dość ciasno ułożone dookoła patelni. Posypujemy je posiekanymi orzechami. Podsmażamy kilka minut na patelni, a następnie zalewamy ciastem. Smażymy 10 minut ciasto pod przykryciem.

Potem podnosimy przykrywkę i sprawdzamy jak ciasto wygląda. Dalej smażymy bez przykrycia 2 minuty, aż będzie ciasto miało złoty kolor. Możemy podawać od razu na ciepło. Ten jesienny deser zniknie z patelni w mgnieniu oka. Pisaliśmy o koktajlu ze śliwek na problemy trawienne. Podawaliśmy tez przepis na śliwki w occie od siostry Anastazji.

ciasto
YouTube/@TFT

Źródło: YouTube/@TFT