Smakosze.pl

canva

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę

26 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Herbata w naszym domu cieszy się sporą popularnością. Najbardziej lubimy wersję, która nie wymaga zalewania suszu wrzątkiem. O takim sposobie przyrządzania naparu dowiedziałam się od teściowej. Nie ma chyba prostszego.
 

Herbata na zimno nie tylko na lato

„Parzenie” herbaty bez użycia wrzątku pozwala wydobyć z herbaty mniej goryczy. Uwielbiam ją za to, że nie wymaga wiele pracy, a mogę po nią sięgnąć w każdej chwili. To mój sprawdzony sposób na zużywanie herbat, które na ciepło są niezbyt smaczne.

Na 1 litr cold brew wystarczy wam 30-35 g suszu. Najczęściej używam herbaty czarnej, o dość dużych liściach. Można do niej dodać trochę suszonego hibiskusa, płatków róży czy suszonych owoców w niewielkich kawałkach.

Polecam najpierw przetestować klasykę, by potem śmiało eksperymentować w poszukiwaniu ulubionego smaku. Instrukcję przygotowania cold brew wyjawiam w dalszej części artykułu.

Zalewanie herbaty wrzątkiem nie jest konieczne.jpg
canva/Aleksandr Kichigin
To lepsze niż gołąbki

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić cold brew? Tak dobrej herbaty dawno nie piliście

Zaczynam od dokładnego umycia mojej butelki. Polecam taką większą, ze szczelnym korkiem lub zakrętką. Do naczynia wsypuję odmierzoną porcję suszu i zalewam zimną wodą. 

Zazwyczaj używam filtrowanej kranówki, ale z mineralnej też powinien wam wyjść dobry napój. Naczynie zamykam i wstawiam do lodówki na 12 godzin. Trzymam w chłodzie, aż do całkowitego wykorzystania.

Wskazówka: zazwyczaj przygotowuję porcję herbaty na zimno wieczorem. Wtedy jest gotowa następnego dnia rano i mogę ją zabrać do pracy. Polecam tę metodę.

Jak podać herbatę na zimno?

Cold brew ma delikatny smak i najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z lodówki. Latem możecie ją jednak schładzać kostkami lodu, a zimą podgrzewać poprzez dodanie wrzątku. Pamiętajcie tylko, by zrobić nieco mocniejszą wersję, jeśli chcecie dodawać później wody.

Korzystając z techniki „parzenia” na zimno można też przygotować pyszną kawę . Na chłodniejsze dni polecamy również aromatyczną herbatę z imbirem  — cudownie wzmocni waszą odporność.

Pyszna herbata cold brew.jpg
canva/Olha Kozachenko

Źródło: coffedesk, beszamel.se

wątróbka

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >