Smakosze.pl Przepisy Grillowanie bez mięsa - przepis na jarski stek z kalafiora. Zasmakuje nawet mięsożercom
canva/rudisill

Grillowanie bez mięsa - przepis na jarski stek z kalafiora. Zasmakuje nawet mięsożercom

26 kwietnia 2022

Choć grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyrządzaniem marynowanych mięs, wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Jarski stek z kalafiora jest niebanalną propozycją na smaczne roślinne danie, którego niejeden mięsożerca z przyjemnością spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Grillowanie bez mięsa jest możliwe. Zamiast karkówki czy piersi z kurczaka na ruszt można wrzucić warzywa. Pokrojony w plastry i zanurzony w aromatycznych przyprawach kalafior posmakuje nawet największym sceptykom. Spróbujcie i przekonajcie się jak smaczna potrafi być roślinna kuchnia.

Przepis na wyborne steki z kalafiora

Składniki:

  • 2 większe kalafiory

  • 8 łyżek oleju rzepakowego

  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 40 g startego parmezanu

  • ketchup do podania

  • sól i pieprz ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, usuwamy liście. Kroimy go w dwucentymetrowe plastry. Olej łączymy z przyprawami. Steki dokładnie nacieramy powstałą mieszanką.

Grillujemy je po około 5 minut na stronę. Posypujemy parmezanem i doprawiamy pieprzem wedle uznania. Podajemy z ketchupem i wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie ostrzejsze specjały, nic nie stoi na przeszkodzie, by do marynaty dodać posiekana papryczkę chilli lub większą ilość pieprzu. Możecie też podać steki z pikantnym ketchupem

  • Do steka z kalafiora idealnie pasuje sałatka na bazie kaszy kuskus z dodatkiem cebulki, świeżych pomidorów i posiekanej natki pietruszki. Lekka kompozycja przyjemnie kontrastuje z wyrazistym warzywnym kotletem.

  • Dodatek parmezanu nie jest obowiązkowy. Be niego danie również będzie smaczne i co istotne — wegańskie.

Stek z kalafiora jest wyśmienitą propozycją na grilla
Stek z kalafiora jest wyśmienitą propozycją na grilla

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy