Smakosze.pl Przepisy Grzybiarze zaskoczeni, pędzą do lasów z koszykami już w marcu. Wysypało grzybów jak nigdy
Fot. Shutterstock/milart

Grzybiarze zaskoczeni, pędzą do lasów z koszykami już w marcu. Wysypało grzybów jak nigdy

17 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Wszyscy, którzy uwielbiają zbierać grzyby, mogą mieć powody do radości. Ostatnie warunki pogodowe, czyli liczne deszcze, ale również ocieplenia, których mogliśmy doświadczyć w marcu, sprawiły, że stworzyły się idealne warunki dla wzrostu grzybów. Okazuje się, że w niektórych miejscach w naszym kraju można spodziewać się wyjątkowo satysfakcjonujących plonów, co może zaskakiwać, ponieważ wiosenne grzyby pojawią się zazwyczaj o wiele później. Gdzie można liczyć na obfite grzybobranie?

Grzybobranie w Polsce

Na te informacje czekało zapewne wiele osób . Marcowa pogoda, która do tej pory charakteryzowała się opadami deszczu i ociepleniami sprawiła, że miłośnicy grzybobrania mają powody do radości. Mianowicie pojawiły się wiosenne wzrosty grzybów . Gdzie będzie ich najwięcej?

Zbieranie grzybów
Fot. Canva/kazoka30

Otóż największej ilości grzybów możemy spodziewać się w południowych i wschodnich regionach Polski, ale również w centralnej części kraju. Czym to jest spowodowane? To właśnie tam w ostatnim czasie spadło najwięcej deszczu. Jednak po burzy zawsze wychodzi słońce i tak też ma być tym razem . W kolejnych dniach ma się ocieplić, a temperatura może sięgać nawet do 15 stopni Celsjusza.

W wielu regionach w krótkim czasie napada tyle deszczu, ile normalnie powinno przez cały marzec. To oznacza bardzo dobre wieści dla miłośników przysmaków leśnego runa, którzy zwątpili, że aura pozwoli im na udane grzybobranie, ale nie spodziewali się takiej jej odmiany - przekazał serwis Twoja Pogoda.

Nadziej nim tłuczone ziemniaki i połóż na patelni. Obiad postawisz na stole w 30 minut

Jakie grzyby czekają na nas w marcu?

Pogoda marcowa przyniosła świetne wiadomości dla miłośników zbierania grzybów. Ludzie teraz mogą tłumnie ruszyć do lasów i szukać potencjalnych skarbów. Na co mogą liczyć? Przede wszystkim będą mogli znaleźć borowiki , które charakteryzują się tym, że pojawiają się wyjątkowo wcześnie, ale tylko w niektórych częściach Polski, między innymi na południu.

Można również spotkać smardze, czyli grzyby, które uważa się za jedne z najbardziej cenionych w kuchni . Należy jednak pamiętać, że są one objęte częściową ochroną, dlatego też ich zbieranie wymaga odpowiedniego zezwolenia. Można je znaleźć na wilgotnych terenach leśnych i polanach.

Poza tym fani grzybobrania mogą również liczyć na podgrzybki , które jeśli pogoda będzie sprzyjać, to mogą pojawić się już właśnie w marcu.

Dodatkowo w lasach będziemy mogli spotkać boczniaki , szczególnie na pniach drzew lub martwym drewnie. Wyróżniają się tym, że łatwo je rozpoznać, a ponadto cechują się wieloma wartościami zdrowotnymi.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Wiosenne grzybobranie. Jak się przygotować?

Wiosenne grzybobranie to dla wielu osób bardzo kusząca propozycja. Jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach , których należy przestrzegać, podczas zbierania pysznych grzybów. Na co koniecznie zwrócić uwagę?

Przede wszystkim należy wybierać sprawdzone miejsca . Na pewno nie takie, których nie znamy. Świetnym wyborem będą lasy liściaste.

Las liściasty
Fot. Canva/Slatan

Następnym czynnikiem, na który lepiej zwrócić uwagę jest to, aby zabrać ze sobą koszyk , a nie plastikową torbę, ponieważ w materiałach foliowych grzyby mogą szybciej się zepsuć.

Kolejną kwestią jest uważne zbieranie. Powinniśmy koniecznie dokładnie sprawdzać jakie grzyby zbieramy i czy na pewno są jadalne . Jeśli nie mamy pewności, lepiej go nie zabierać.

Dobrze jest nie zbierać również grzybów znajdujących się przy trenach przemysłowych oraz drogach. Mogą one bowiem zawierać toksyny .

Należy zwrócić też uwagę na kwestię bezpieczeństwa , czyli uważać na śliskie miejsca i podmokłe tereny.

Sprawdź przepis na pyszną karkówkę . Zobacz, jakie mięso jest zdrowsze i lepsze od wieprzowiny .

Koszyk smakowitych grzybów
Fot. Canva/Dzmitrock87
Które żółtko jest najzdrowsze? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Kup w sklepie za 5 zł i wrzuć do wody. Ćma bukszpanowa boi się jak ognia, najlepszy oprysk świata
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy