Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W PRL-u jedli go wszyscy, dziś jest zapomniany. Idealny pomysł na kolację na słodko
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.03.2025 17:57

W PRL-u jedli go wszyscy, dziś jest zapomniany. Idealny pomysł na kolację na słodko

Pyszne danie z PRL
Fot. YouTube/Gotuj z Bozenka

Kuchnia to wspaniałe miejsce. Powstaje w niej wiele niesamowicie smacznych i aromatycznych dań, którymi następnie możemy się zajadać. Szczególnie fajnie jest odświeżać różne potrawy, np. z czasów PRL, ponieważ wtedy popularnością cieszyły się naprawdę smaczne przysmaki. A na jeden z nich przypominamy dziś przepis. 

Kultowe dania z czasów PRL

Czasy PRL to prawdziwe źródło wspaniałych przysmaków, które teraz są już niestety trochę zapomniane. Nasze Mamy i Babcie z pewnością pamiętają, co jadało się w tamtych czasach, ponieważ doskonałych smaków i aromatów się nie zapomina. Jakie kultowe dania były wtedy na czasie?

Wiele osób pewnie pamięta rumsztyk z duszoną cebulką, który królował na stołach w tamtych czasach. Jest to płaski kotlet z siekanego mięsa, najczęściej z wołowiny lub mieszanki wieprzowo-wołowej. 

bryzol.jpg

Inną propozycją jest kotlet rzymski, przygotowany bez mięsa

Popularnym daniem był również bryzol z pieczarkami i cebulą, czyli tańsza wersja rumsztyku przygotowana np. z łopatki. 

My natomiast mamy Wam do zaproponowania przepis na danie, które również niestety zostało troszkę zapomniane. Natomiast jego smak z pewnością odświeży Wam pamięć. Jest to wspaniała opcja na kolację na słodko. 

jabłka.jpg
Fot. Canva
Weź pół torebki ryżu i wsyp go do butelki. Powszechny problem zniknie raz na zawsze

Ryż zapiekany z jabłkami

Jeśli nie macie pomysłu na kolację to ryż zapiekany z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL, które warto przyrządzić. Do przygotowania takie przysmaku będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanego białego ryżu
  • 100 g cukru 
  • 1.75 kg jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować przepyszne danie z czasów PRL?

Ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem to fajna opcja na przypomnienie sobie smaków, które pojawiały się wiele lat temu.  W pierwszej kolejności gotujemy ryż. Kiedy to będziemy mieli odhaczone, to bierzemy się za kolejne rzeczy. 

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, nawet w formie troszkę grubszych plasterków. Następnie przesmażamy je na patelni, od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i kontynuujemy smażenie i jednoczesne mieszanie. Po kilku minutach wsypujemy pozostały cynamon i cukier. Wszystko razem łączymy. 

Jabłka w trakcie przesmażania
Fot. YouTube/Gotuj z Bozenka

Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jednocześnie starannie go rozprowadzając. Następną warstwę robimy z przesmażonych jabłek, po czym trzecią warstwę formujemy z pozostałego ryżu. Następnie na wierzchu w kilku miejscach umieszczamy malutkie kawałki masła. Całość przykrywamy. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut, jednak po 30 minutach należy zdjąć przykrywkę. 

Tak przygotowane danie przekładamy na talerz i dodajemy łyżkę śmietany

Sprawdź przepis na pyszną pastę jajeczną. Zobacz, co warto dodać do mizerii

Ryż i przesmażone jabłka
Fot. YouTube/Gotuj Z Bozenka