W PRL-u jedli go wszyscy, dziś jest zapomniany. Idealny pomysł na kolację na słodko

Kuchnia to wspaniałe miejsce. Powstaje w niej wiele niesamowicie smacznych i aromatycznych dań, którymi następnie możemy się zajadać. Szczególnie fajnie jest odświeżać różne potrawy, np. z czasów PRL, ponieważ wtedy popularnością cieszyły się naprawdę smaczne przysmaki. A na jeden z nich przypominamy dziś przepis.
Kultowe dania z czasów PRL
Czasy PRL to prawdziwe źródło wspaniałych przysmaków, które teraz są już niestety trochę zapomniane. Nasze Mamy i Babcie z pewnością pamiętają, co jadało się w tamtych czasach, ponieważ doskonałych smaków i aromatów się nie zapomina. Jakie kultowe dania były wtedy na czasie?
Wiele osób pewnie pamięta rumsztyk z duszoną cebulką, który królował na stołach w tamtych czasach. Jest to płaski kotlet z siekanego mięsa, najczęściej z wołowiny lub mieszanki wieprzowo-wołowej.

Inną propozycją jest kotlet rzymski, przygotowany bez mięsa.
Popularnym daniem był również bryzol z pieczarkami i cebulą, czyli tańsza wersja rumsztyku przygotowana np. z łopatki.
My natomiast mamy Wam do zaproponowania przepis na danie, które również niestety zostało troszkę zapomniane. Natomiast jego smak z pewnością odświeży Wam pamięć. Jest to wspaniała opcja na kolację na słodko.

Ryż zapiekany z jabłkami
Jeśli nie macie pomysłu na kolację to ryż zapiekany z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL, które warto przyrządzić. Do przygotowania takie przysmaku będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g ugotowanego białego ryżu
- 100 g cukru
- 1.75 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g masła
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować przepyszne danie z czasów PRL?
Ryż zapiekany z jabłkami, śmietaną i cynamonem to fajna opcja na przypomnienie sobie smaków, które pojawiały się wiele lat temu. W pierwszej kolejności gotujemy ryż. Kiedy to będziemy mieli odhaczone, to bierzemy się za kolejne rzeczy.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, nawet w formie troszkę grubszych plasterków. Następnie przesmażamy je na patelni, od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i kontynuujemy smażenie i jednoczesne mieszanie. Po kilku minutach wsypujemy pozostały cynamon i cukier. Wszystko razem łączymy.

Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego, jednocześnie starannie go rozprowadzając. Następną warstwę robimy z przesmażonych jabłek, po czym trzecią warstwę formujemy z pozostałego ryżu. Następnie na wierzchu w kilku miejscach umieszczamy malutkie kawałki masła. Całość przykrywamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut, jednak po 30 minutach należy zdjąć przykrywkę.
Tak przygotowane danie przekładamy na talerz i dodajemy łyżkę śmietany.
Sprawdź przepis na pyszną pastę jajeczną. Zobacz, co warto dodać do mizerii.






































