Nadziej nim tłuczone ziemniaki i połóż na patelni. Obiad postawisz na stole w 30 minut

Ziemniaki to podstawowy składnik wielu potraw. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który może być dodatkiem do obiadu, ale również można przygotować posiłek opierający się głównie na ziemniakach. W książkach kucharskich i w Internecie jest mnóstwo takich przepisów. Dlatego też chcemy Wam zaproponować jeden z tego drugiego źródła.
Ziemniaki uniwersalnym produktem
Ziemniaki są produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Szczególnie że można z nich przygotować naprawdę wiele dań i przekąsek. Są znane przede wszystkim z tego, że mogą być dodatkiem do pysznego obiadu, a w towarzystwie kotleta schabowego i ulubionej surówki tworzą przepyszny obiad.
Ponadto można je zetrzeć na tarce i usmażyć fantastyczne i bardzo pospolite w Polsce placki ziemniaczane. Można je podawać z sosem mięsnym, ewentualnie przygotować je z pieczarkami i serem, lub zjeść bez żadnych dodatków.
Inną opcją są wszystkim dobrze znane frytki, które są jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Oczywiście najlepsze są te domowe, przygotowane samodzielnie.
Tym razem mamy Wam do zaproponowania przepis na coś nowego, niecodziennego i niekonwencjonalnego. Koniecznie musicie to przygotować sami w domu.

Przepyszna przekąska z ziemniaków i jajek
Dania z ziemniaków są bardzo popularne, a to, które chcemy Wam przedstawić, koniecznie musicie poznać. Jest to świetna opcja na przystawkę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1,5 litra wody
- szczypta soli
- 20 g masła
- 15 g pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego sera
- 300 g parówek
- 200 g bułki tartej
- 2 jajka
Jak przygotować smakowitą przystawkę z ziemniaków?
Przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste, a do tego pozwoli odblokować nowe smaki.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i je płuczemy, po czym kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Marchewkę również kroimy, ale w cienkie plasterki. Przekładamy je do tego samego naczynia co ziemniaki. Solimy i gotujemy do miękkości. Kiedy tak się stanie, to odcedzamy warzywa, przekładamy do miski i rozgniatamy.
Pietruszkę drobno siekamy i przekładamy do miski z ziemniakami i marchewką. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masła i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż się zarumienią. Następnie zdejmujemy z kuchenki i przekładamy do miski z resztą składników. Dodajemy również starty ser. Całość dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy płaskie kotleciki, umieszczamy na nich małą parówkę, lub połowę parówki i przykrywamy drugim kotlecikiem tak, aby parówka znalazła się w środku i nie była widoczna.

Tak przygotowane kotlety obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej olejem patelni przez dwie minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Bierzemy się za sos. Do osobnej miski przekładamy kwaśną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i doprawiamy czerwoną papryką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane smakołyki podajemy z aromatycznym sosem.
Sprawdź przepis na doskonałą babkę wielkanocną. Zobacz, co warto wlać do kawy zamiast mleka.






































