Gulasz wołowy tradycyjny. Niezawodny przepis
Tradycyjny gulasz wołowy to doskonałe, mięsne danie, idealne na obiad lub kolację na ciepło, również podczas większych przyjęć czy spotkań. Duszona z warzywami wołowina nabiera genialnego smaku, jest również wyjątkowo miękka. Poznaj przepis na przepyszny gulasz wołowy tradycyjny.
Gulasz wołowy to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Podaj go z bagietką lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy obiad, do gulaszu przygotuj puree chrzanowo- ziemniaczane, idealnie łączy się z całym daniem.
Gulasz wołowy przygotuj z karkówki, rostbefu lub antrykotu. Te rodzaje mięsa wołowego są najsmaczniejsze do przygotowania dania. Mięso jest delikatne, z lekkimi przerostami tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku.
Mięso wołowe zawsze kupuj w sprawdzonym sklepie mięsnym, wołowina musi być świeża i różowa, abyś miał pewność, że ugotujesz najwyższej jakości gulasz. Stare kawałki wołowiny zmieniają kolor na blado różowy, a nawet żółty, a ich mięso jest niesmaczne, twarde i przede wszystkim niezdrowe.
Z wołowiny przygotujesz również jedno z bardziej wykwintnych dań- policzki wołowe. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić policzki wołowe o zniewalającym smaku.
Przepis na gulasz wołowy tradycyjny
Składniki:
600 g wołowiny (antrykot, karkówka lub rostbef)
duża cebula
500 ml bulionu wołowego
duża marchew
papryka czerwona
2 liście laurowe
łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
łyżeczka papryki czerwonej ostrej
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka majeranku suszonego
natka pietruszki
sól, pieprz
mąką pszenna
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić gulasz wołowy tradycyjny?
Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i podsmaż na oleju w garnku z grubym dnem, następnie przełóż na talerz.
W tym samym garnku zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i paprykę, oprósz słodką i pikantną papryką, majerankiem i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Do garnka włóż wołowinę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wymieszaj. Smaż przez 5 minut, następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 1-1,5 godziny, aż wołowina będzie miękka.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana_Didenko Sos zagęść odrobiną mąki pszennej, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego