Puree ziemniaczane z chrzanem - przepis krok po kroku
Puree ziemniaczane z chrzanem to elegancki i wyborny dodatek do dań mięsnych i ryb. Obiad podany na aksamitnym, wyraźnym w smaku puree wygląda jak z najlepszej restauracji. Poznaj prosty przepis na puree ziemniaczane z chrzanem i zaskocz wszystkich doskonałym smakiem i wyglądem potrawy.
Puree ziemniaczane z chrzanem to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do wielu dań. Ziemniaki utarte z chrzanem na gładką masę smakują rewelacyjnie w towarzystwie pieczonego schabu, policzków wołowych, sandacza, dorsza, a także combru jagnięcego. Każdy rodzaj mięsa będzie dobrze łączył się z wyjątkowym ziemniaczano-chrzanowym smakiem.
Do puree najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, Irys, ponieważ nie są wodniste, ale też nie za sypkie. Ziemniaki te po odparowaniu dobrze połączą się zarówno z chrzanem, jak i masłem i śmietaną, tworząc gładkie puree.
Puree przygotujesz również z innych warzyw, np. z marchewki, groszku, brokuła. Tu poznasz przepis na wyśmienite puree z dyni, idealne jako dodatek do jesiennych obiadów.
Przepis na puree ziemniaczane z chrzanem
Składniki na 5 porcji:
800 g ziemniaków
2 łyżki chrzanu tartego
4 łyżki masła
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
Jak zrobić puree ziemniaczane z chrzanem?
Ziemniaki umyj, pokrój i zagotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i odparuj, zdejmij garnek z gazu. Do ziemniaków dodaj masło, chrzan, następnie utrzyj na gładką masę.
Stopniowo dolewaj śmietanę, ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.