Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree ziemniaczane z chrzanem - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2021 01:00

Puree ziemniaczane z chrzanem - przepis krok po kroku

Puree ziemniaczane z chrzanem
canva/pixelshot

Puree ziemniaczane z chrzanem to elegancki i wyborny dodatek do dań mięsnych i ryb. Obiad podany na aksamitnym, wyraźnym w smaku puree wygląda jak z najlepszej restauracji. Poznaj prosty przepis na puree ziemniaczane z chrzanem i zaskocz wszystkich doskonałym smakiem i wyglądem potrawy.

Puree ziemniaczane z chrzanem to doskonały pomysł na ciekawy dodatek do wielu dań. Ziemniaki utarte z chrzanem na gładką masę smakują rewelacyjnie w towarzystwie pieczonego schabu, policzków wołowych, sandacza, dorsza, a także combru jagnięcego. Każdy rodzaj mięsa będzie dobrze łączył się z wyjątkowym ziemniaczano-chrzanowym smakiem.

Do puree najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, Irys, ponieważ nie są wodniste, ale też nie za sypkie. Ziemniaki te po odparowaniu dobrze połączą się zarówno z chrzanem, jak i masłem i śmietaną, tworząc gładkie puree.

Puree przygotujesz również z innych warzyw, np. z marchewki, groszku, brokuła. Tu poznasz przepis na wyśmienite puree z dyni, idealne jako dodatek do jesiennych obiadów.

Przepis na puree ziemniaczane z chrzanem

Składniki na 5 porcji:

  • 800 g ziemniaków

  • 2 łyżki chrzanu tartego

  • 4 łyżki masła

  • 100 ml śmietany 30%

  • sól, pieprz

Jak zrobić puree ziemniaczane z chrzanem?

Ziemniaki umyj, pokrój i zagotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i odparuj, zdejmij garnek z gazu. Do ziemniaków dodaj masło, chrzan, następnie utrzyj na gładką masę.

Stopniowo dolewaj śmietanę, ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Wieprzowina z puree ziemniaczanym z chrzanem