Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku
Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem.
Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek.
Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na pieczone ziemniaki po szwedzku
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
oregano
-
100 ml oliwy
-
masło
-
olej rzepakowy
-
parmezan
-
sól i pieprz
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i dokładnie wytrzyj, a następnie natnij je, nie przecinając do końca. W misce wymieszaj oliwę, oregano, sól, pieprz oraz tarty parmezan. Ziemniaki natrzyj masłem, a także mieszanką ziołową.
Połóż kartofle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez godzinę. Podawaj z mięsem oraz świeżo przygotowaną sałatką. Smacznego.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Źródło: Ann_Zhuravleva, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypiekiinietylko.com