Smakosze.pl Przepisy Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku
patnowa, Getty Images

Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku

11 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem.

Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek.

Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na pieczone ziemniaki po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • oregano

  • 100 ml oliwy

  • masło

  • olej rzepakowy

  • parmezan

  • sól i pieprz

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i dokładnie wytrzyj, a następnie natnij je, nie przecinając do końca. W misce wymieszaj oliwę, oregano, sól, pieprz oraz tarty parmezan. Ziemniaki natrzyj masłem, a także mieszanką ziołową.

Połóż kartofle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez godzinę. Podawaj z mięsem oraz świeżo przygotowaną sałatką. Smacznego.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (18)
undefined

Źródło: Ann_Zhuravleva, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypiekiinietylko.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy