Smakosze.pl Przepisy Henia Foks przeszła samą siebie tym ciastem. Takich smaków jeszcze nie próbowałeś
ciasto
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia Foks przeszła samą siebie tym ciastem. Takich smaków jeszcze nie próbowałeś

20 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu, co przygotować na deser na jesień? Zainspiruj się przepisem znanej youtuberki i przygotuj obłędne ciasto z kremem. Smak zachwyci każdego, a ty możesz przygotować je w łatwy sposób już teraz. Wystarczy, że poznasz przepis w dalszej części tekstu.

Idealny deser na jesień

Henia Foks od kilku lat dzieli się w Internecie swoją pasją. Na kanale na YouTubie umieszcza autorskie przepisy na dania, ciasta i inne smakołyki, które doceniają internauci. Właśnie pojawił się jej najnowszy przepis na ciasto z kremem i prawdopodobnie będzie to najlepszy deser na jesień.

Koniecznie wypróbuj sposób kucharki, a nie zawiedziesz się. W dodatku ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. O tym, jak je zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.

masa na ciasto.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Zawiń ser, szynkę i jajka w ciasto francuskie. Zrobisz kolację na medal

Biszkopt i kilka składników

Zanim poznasz przepis ciasto z kremem od Heni Foks, musisz dowiedzieć się także, z jakich składników je przygotujesz. Warto zaznaczyć, że nie ma ich wiele, ale to wystarczy, aby ciasto z kremem smakowało doskonale. Niezbędne składniki na deser poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj także, aby żadnego z nich nie pomijać i nie zamieniać, a deser na jesień wyjdzie idealny.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • okrągłe biszkopty
  • szczypta soli
  • czekolada

Przepis na smaczne ciasto z kremem

Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz sól. Za pomocą miksera ubij składniki na jednolitą masę. Wlej mleko i roztopione masło. Wsyp budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Powstałe ciasto powinno być gładkie i bez grudek.

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Ciasto piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. W trakcie pieczenia przygotuj krem.

Do miski przełóż pokrojone masło o temperaturze pokojowej. Stopniowo dodawaj masę kajmakową i za pomocą miksera ucieraj składniki. Kiedy się połączą, masa będzie gotowa .

Upieczone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Jedną połówkę postaw w formie i wyłóż na nią krem. Następnie ułóż na niej biszkopty i przykryj je kolejną porcją kremu. Ułóż na nich połówkę ciasta. Wierzch ciasta cienko posmaruj kremem i obsyp startą na małych oczkach czekoladą.

biszkopty.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl