Henia Foks przeszła samą siebie tym ciastem. Takich smaków jeszcze nie próbowałeś
Nie masz pomysłu, co przygotować na deser na jesień? Zainspiruj się przepisem znanej youtuberki i przygotuj obłędne ciasto z kremem. Smak zachwyci każdego, a ty możesz przygotować je w łatwy sposób już teraz. Wystarczy, że poznasz przepis w dalszej części tekstu.
Idealny deser na jesień
Henia Foks od kilku lat dzieli się w Internecie swoją pasją. Na kanale na YouTubie umieszcza autorskie przepisy na dania, ciasta i inne smakołyki, które doceniają internauci. Właśnie pojawił się jej najnowszy przepis na ciasto z kremem i prawdopodobnie będzie to najlepszy deser na jesień.
Koniecznie wypróbuj sposób kucharki, a nie zawiedziesz się. W dodatku ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. O tym, jak je zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Biszkopt i kilka składników
Zanim poznasz przepis ciasto z kremem od Heni Foks, musisz dowiedzieć się także, z jakich składników je przygotujesz. Warto zaznaczyć, że nie ma ich wiele, ale to wystarczy, aby ciasto z kremem smakowało doskonale. Niezbędne składniki na deser poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj także, aby żadnego z nich nie pomijać i nie zamieniać, a deser na jesień wyjdzie idealny.
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka masy kajmakowej
- 200 g masła
- okrągłe biszkopty
- szczypta soli
- czekolada
Przepis na smaczne ciasto z kremem
Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz sól. Za pomocą miksera ubij składniki na jednolitą masę. Wlej mleko i roztopione masło. Wsyp budyń, proszek do pieczenia oraz mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Powstałe ciasto powinno być gładkie i bez grudek.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i równomiernie je rozprowadź. Ciasto piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. W trakcie pieczenia przygotuj krem.
Do miski przełóż pokrojone masło o temperaturze pokojowej. Stopniowo dodawaj masę kajmakową i za pomocą miksera ucieraj składniki. Kiedy się połączą, masa będzie gotowa .
Upieczone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Jedną połówkę postaw w formie i wyłóż na nią krem. Następnie ułóż na niej biszkopty i przykryj je kolejną porcją kremu. Ułóż na nich połówkę ciasta. Wierzch ciasta cienko posmaruj kremem i obsyp startą na małych oczkach czekoladą.