Henia robi najlepszą surówkę z ogórków. Nawet mizeria nie może się z nią równać
W tej prostej surówce niezwykle łatwo się zakochać. Jest mniej znaną krewniaczką swojskiej mizerii. Jest jednak od niej lżejsza – nie zawiera ani śmietany, ani żadnego jej odpowiednika. A przy tym jest pełna w smaku i doskonale orzeźwiająca.
Doskonała surówka ogórkowa
Henia Foks , uwielbiana gwiazda polskiego kulinarnego youtube'a, pokazała swoją wersję surówki ogórkowej. Łączy ona warzywo z zaledwie dwoma składnikami, a uzyskuje niezwykły, doskonale zbalansowany pod względem smaków efekt. Taka sałatka na oliwie jest doskonałym dodatkiem do każdego obiadu .
W przepisie Henia stosuje niezwykły efekt. Choć naszym zdaniem ogórek w sałatce najlepiej sprawdza się nieobrany, kucharka obiera go tylko w połowie , zostawiając skórkę na, by tak to ująć, co drugim pasku. Dzięki temu surówka wygląda ciekawiej, ale też rozwiązany jest kompromisem dylemat: obierać, czy nie obierać.
Sałatka z chłodnego ogórka
Jest jeszcze jedna ważna uwaga przy przygotowaniu tego typu surówki. Ogórek najlepiej smakuje dobrze schłodzony . Jest wtedy niezwykle chrupki. Sekretem tej kompozycji jest też niezwykle drobne pokrojenie w plasterki zarówno jego, jak i cebuli.
Składniki
- 1 długi ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mały pęczek koperku
- 40 ml oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Surówka ogórkowa
Ogórka – według osobistych preferencji – obieramy, pozostawiamy ze skórą lub pół na pół. Kroimy w cienkie plasterki. Cebulę przekrawamy i kroimy w półplasterki tak cienko, jak to możliwe . Koperek siekamy i wszystkie warzywa łączymy w misce.
Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy oliwą i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny i wyjmujemy niedługo przed podaniem . Modyfikacją sałatki może być wciśnięcie do niej przez praskę małego ząbka czosnku albo posypanie odrobiną świeżo startej skórki cytrynowej .
Wypróbuj też przepisy na sałatkę gyros i kotlety po wiedeńsku .