To ciasto bez pieczenia robię z 2 składników. Smakuje obłędnie i wychodzi za każdym razem
Trudno o prostsze ciasto, a już na pewno trudno o ciasto, które mimo prostoty przygotowania prezentuje się tak efektownie. Pomarańczowa galaretka zmienia się tu w bursztynowy sernik na zimno. Deser ma niezwykłą strukturę, a przy tym całkiem niezły skład. Do jego stworzenia wystarczą jedynie 2 składniki.
Ciasto z dwóch składników
Dwa składniki i zero pieczenia? To nie żart ani żadna przesada (chyba że za składnik uznamy też wodę). Wystarczy przygotować galaretkę w dwóch postaciach – jedna z nich będzie spajała twaróg w masę sernikową. Ciasto potrzebuje czasu, by składniki dobrze się zsiadły, ale naprawdę mało zajmuje naszego czasu w kuchni.
By uzyskać ten niezwykły bursztynowy efekt używamy galaretki pomarańczowej. Oczywiście ciasto to występować może w dowolnym smaku w zależności od tego, jaką galaretkę zdecydujemy się kupić. By ciasto było bardziej pomarańczowe, można przybrać je obranymi z błonek cząstkami pomarańczy, a dopiero potem zalać ostatnią warstwą galaretki.
Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńskuTylko 2 składniki na ciasto
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Sikorka gotuje, którego autorka wpadła na oryginalny pomysł. Po przygotowaniu ciasta wkłada je w większą formę i oblewa galaretką dodatkowo od boków. Ciasto takie prezentuje się bardziej wymyślnie i ma jeszcze więcej galaretki.
Składniki
- 5 opakowań galaretki pomarańczowej
- 300 g twarogu sernikowego
Ekspresowy sernik na zimno
Dwa opakowania galaretki przygotowujemy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Przelewamy je do prostokątnych naczyń, by zastygły na grubość ok. 2 cm. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej wkładamy je do lodówki do pełnego stężenia.
Pozostałe dwa opakowania galaretki przygotowujemy z ¾ potrzebnej wody. Pozostawiamy do wystudzenia. W mikserze ubijamy sernik, aż stanie się puszysty. Powoli dodajemy przestudzoną galaretkę i cały czas miksujemy.
Galaretkę z lodówki kroimy w kostkę i układamy w wysokiej okrągłej formie wyłożonej folią kuchenną, a najlepiej cukierniczą rantówką. Zalewamy je masą sernikową i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy, aż masa się zetnie.
Ostatnią galaretkę przygotowujemy według przepisu i po przestudzeniu do temperatury pokojowej wylewamy na wierzch ciasta. Przed tym krokiem można przystroić je obranymi z błonek cząstkami pomarańczy i/lub mandarynek. Kiedy ostatnia warstwa galaretki przestygnie, ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Wypróbuj też przepis na dietetyczną zapiekankę z kapusty i dowiedz się, jak dobrze wybrać ogórki do kiszenia.