Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńsku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.04.2024 10:56

Rodzina nie chce słyszeć o mielonych czy schabowych. U mnie w domu królują teraz kotlety po wiedeńsku

schabowe pod jajkiem sadzonym
fot. youtube.com/SprintCooking

Wiedeński sznycel w polskim wydaniu – tak w skrócie opisać można tę sycącą i pyszną potrawę. Podany z dodatkami takimi jak smażone ziemniaki i prosta sałatka, będzie doskonałym daniem obiadowym o charakterze bardziej wystawnym niż zwykły schabowy. Do tego zrobiony jest z innego mięsa, niż wieprzowe. Kto raz spróbuje, ten zakocha się w nich na zawsze.

Sznycel po wiedeńsku

Kotlet schabowy czy mielony uważany jest za podstawę polskiej kuchni. Łatwo przez to przeoczyć inne smakowite przepisy. Te drobiowe kotlety po wiedeńsku skradły moje serce od kiedy ich spróbowałem. Podobnie przepada za nimi cała moja rodzina.

Kotlety po wiedeńsku przygotowuję z piersi z kurczaka. Ich wierzch zaś zdobi pożywne jajko sadzone. Po takim obiedzie nikt dziś nie wyjdzie głodny. Poniżesz znajdziesz wszystkie wskazówki, jak przygotować ten specjał.

smażenie kotletów
fot. youtube.com/SprintCooking
W warzywniaku podsłuchałem, jak wybrać ogórki do kiszenia. Już nigdy nie wyjdą miękkie i niesmaczne

Mięso na kotlety

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Sprint cooking. Autorka przygotowuje tam kotlety drobiowe. Świetnie sprawdzi się w tej roli także schab wieprzowy albo – tradycyjna dla sznycli po wiedeńsku – cielęcina. Ja jednak najbardziej lubię delikatne kotlety z kurczaka.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5-6 jajek
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • 50 g żółtego sera
  • Sól, pieprz

Schabowe po wiedeńsku

Pierś kurczaka rozkrawamy z grubości na dwa kotlety i rozbijamy je pod przykryciem z folii kuchennej. Posypujemy solą i pieprzem i lekko nacieramy. 

Na talerzyk wysypujemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej kotlety. W miseczce roztrzepujemy jajka, wymaczamy w nich namączone kotlety i dokładnie oklejamy panierką z bułki tartej.

Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po chwili zmniejszamy moc palnika, by większość smażenia odbywała się w niższej temperaturze. 

Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone, posypane solą i pieprzem. Pod koniec smażenia kotletów układamy na nich jajka sadzone, posypujemy startym serem i smażymy pod przykryciem, by ser dobrze się rozpuścił. Przed podaniem można udekorować kotlety szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone ze zmiękczającym dodatkiem i sałatkę gyros.

panierowanie kotletów
fot. youtube.com/SprintCooking