Smakosze.pl Przepisy Henia robi najlepsze naleśniki obiadowe. Zaskoczy cię, co jest ich głównym składnikiem
Fot. YouTube/Henia Foks

Henia robi najlepsze naleśniki obiadowe. Zaskoczy cię, co jest ich głównym składnikiem

1 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te pyszne naleśniki musisz spróbować sama. Są zaskakujące przez jeden, niezbędny do ich przygotowania składnik. Poznaj przepis i zrób je na obiad w swoim domu. Twoi domownicy będą zachwyceni ich smakiem.

Naleśniki inne niż wszystkie

Naleśniki to uwielbiane przez wszystkich danie, które świetnie pasuje zarówno na słodko, jak i na słono. W przypadku naleśników z tego przepisu lepiej wybrać wersję na słono. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do mięsnego sosu, świetnie smakują także ze śmietaną.

Są doskonałe, dzięki jednemu składnikowi. W ogóle byś nie pomyślała, że z tego składnika możesz zrobić naleśniki. W dalszej części dowiesz się, co to za składnik oraz poznasz przepis. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne.

naleśniki.jpg
Fot. Canva
To ciasto z truskawkami robię co najmniej raz w tygodniu. Nie muszę nawet uruchamiać piekarnika

Ten składnik naleśników cię zaskoczy

Składnik, który musi znaleźć się w cieście na te naleśniki to ziemniak . Zaskoczona? Ja też byłem, ale kiedy zobaczyłem, jak zrobiła te naleśniki na swoim kanale Henia Foks, wiedziałem, że będą idealne. Wszystkie potrzebne składniki znajdują się na liście poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 250 g kefiru
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 g boczku w plastrach
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemniaczane naleśniki

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie zetrzyj. Dodaj do nich drobno posiekane ząbki czosnku, koperek, cebulę oraz boczek. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej kefir. Wbij jajko. Przypraw pieprzem, solą oraz odrobiną kurkumy .

Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą i gęstą masę. Na patelni rozgrzej olej. Następnie nakładaj masę ciast i uformuj z niego cienkiego i okrągłego naleśnika.

Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia . Gotowe naleśniki podawaj ze śmietaną i mięsnym sosem. Na pewno będą smakowały.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva
Wziął mleko i przypomniał przepis z czasów dzieciństwa. Zupę nic przygotujesz w dosłownie kilka minut
Kroję bułkę i przyciskam do niej szklankę. W głowie się nie mieści co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy