Henia zagniotła ciasto i zrobiła bezę. Proste ciasteczka na medal
Słynna autorka przepisów kulinarnych – Henia Foks – zaskoczyła internautów nowym przepisem. Przygotowane według niego kruche ciasteczka zachwycą wszystkich łasuchów. Wystarczy odrobina cierpliwości, a przygotujesz znakomity deser dla całej rodziny!
Kruche ciasteczka od słynnej Heni Foks
Henia Foks to znana z Internetu autorka przepisów, która dzieli się nimi na YouTubie, ale też w dwóch książkach kucharskich. Jej kulinarne porady zyskały wielu zwolenników, bo cechują się łatwością przygotowania, a przyrządzone z nich potrawy lub ciasta mają doskonały smak. Właśnie takie są również kruche ciasteczka z bezą, na które przepis kucharka udostępniła na swoim kanale.
Smak tego nieskomplikowanego deseru na pewno zachwyci domowników, dlatego przygotuj go nawet dzisiaj. Z przepisem umieszczonym poniżej kruche ciasteczka zrobisz łatwo i szybko. Uważaj, bo smak ciastek uzależnia na tyle, że lepiej od razu przygotować je z podwójnej porcji.
Z czego zrobić kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka oprócz smaku mają także tę zaletę, że przygotujesz je z kilku składników. Potrzebne będą zarówno te na ciastka, jak i na bezę, którą przyozdobisz wierzch słodkiej przekąski. Niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni, dlatego sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, jakie musisz dokupić. Trzymaj się podanych tam proporcji, a ciasteczka z bezą wyjdą idealne.
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru pudru
Przepis na ciasteczka z bezą
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Dodaj także masło, dwa żółtka i zagnieć składniki w jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i za pomocą wybranej foremki wytnij ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miski wlej białko z dwóch jajek. Ubij je za pomocą miksera, a następnie wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj. Ubita masa powinna być gęsta i puszysta. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż masę na ciasteczka. Piecz je w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut. Podawaj je na deser po przestudzeniu.
Sprawdź także, co warto zjeść przed snem oraz poznaj ceny karpia .
Źródło: YouTube/Henia Foks