Smakosze.pl Przepisy W PRL-u dzieci jadły to miskami. Dzisiaj nikt o nich nie pamięta, a szkoda bo zasługują na medal
Łukasz Modelski

W PRL-u dzieci jadły to miskami. Dzisiaj nikt o nich nie pamięta, a szkoda bo zasługują na medal

6 września 2024
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Hit przyjęć i prywatek czasów PRL to niespodziewane odkrycie tej jesieni. Danie proste, smaczne i aromatyczne. W sam raz na tę porę roku.

Odkrycie po latach

Zmieniają się kulinarne mody. Coś, co przez niemal cały PRL można było spotkać na każdym przyjęciu – od dyplomatycznego po domowe, zupełnie zniknęło z kuchennego pejzażu. Niesłusznie. Do tego dania warto wrócić. Jest zaskakująco pyszne i tak proste, że nawet dziecko sobie z nim poradzi.

To właśnie dzieci poprosiły mnie o więcej, kiedy dla żartu, a może z sentymentu przygotowałem kilka sztuk tej przekąski. Skończyło się na całej misce.

Projekt bez nazwy.jpg
Łukasz Modelski/Śliwki w boczku



Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata

Szybko i rodzinnie

Miałem akurat nagrzany piec, pomyślałem, że zanim go wyłączę, wykorzystam go jeszcze przez chwilę. Nie wiem, skąd pojawiła się myśl o powrocie do dania zapamiętanego z dzieciństwa, ale podziałało.

Proste składniki z lodówki i szuflady, kilka minut w piecu i gotowe. Zawołałem dzieci, chciałem, żeby spróbowały tej nieznanej potrawy. Zachwyciły się. Zmusiły mnie do zrobienia całej blachy. Drugą wypełniliśmy już wspólnie.

Projekt bez nazwy(1).jpg
Łukasz Modelski/Śliwki w boczku


Piękny zapach w całym domu

Śliwki, boczek, wykałaczki. Dzieci wciągnęły się w przygotowania. Nie skończyło się na degustacji, miska pełna błyskawicznie znikającego przysmaku zapewniła nam rodzinną kolację a aromat wędzenia i pieczenia unosił się w całym domu.

Nie wiem, kiedy teraz będziemy piekli śliwki w boczku, ale zdaje się, że bardzo szybko. Przekąska z mojego dzieciństwa dołączyła do listy domowych przebojów.

IMG_3908.jpg
Łukasz Modelski/Śliwki w boczku

Suszone śliwki zapiekane w wędzonym boczku

Składniki:

  • Dowolna liczba suszonych, najlepiej podwędzanych, śliwek
  • Odpowiadająca im liczba plasterków wędzonego boczku
  • Wykałaczki

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piec do 200 stopni. Każdą śliwkę ciasno owijamy płatem boczku. Niektórzy wolą pojedynczo, inni – podwójnie. Przebijamy śliwkę wykałaczką tak, by przechodziła przez końcówkę płata boczku.

Układamy śliwki na papierze do pieczenia i na blasze lub kratce wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż boczek zrobi się lekko kruchy. Podajemy natychmiast.

Koniecznie trzeba obserwować piekarnik. Boczek powinien się skurczyć i ściśle przylegać do śliwek. Jeśli mamy śliwki bardziej wilgotne (np. suska sechlońska), warto włożyć je do piekarnika na niższy poziom i piec nieco dłużej. Śliwki nie powinny być zbyt mokre. Niektórzy, przed owinięciem śliwki boczkiem, lekko smarują go musztardą.

IMG_3935.jpg
Łukasz Modelski/Śliwki w boczku
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza
Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy