Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza
Sklepowa kostka rosołowa ma wiele wspólnego z tablicą Mendelejewa. W jej składzie widnieje wiele substancji, których nazw nawet nie sposób wymówić. Taka lista chemii sprawia, że wiele osób odrzuca kostkę ze sklepu z obrzydzeniem. Znam patent na jej domową wersję, w której nie uświadczymy takich rewelacji.
Domowa kostka rosołowa
Wydawać by się mogło, że zrobienie domowej kostki rosołowej to nie lada wyzwanie, które zabiera wiele pracy i czasu. Nic bardziej mylnego. Proces jej przygotowania jest prosty, o czym niedawno sam się przekonałem.
Oczywiście lista zakupów jest dość długa, ale na szczęście samo gotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Efekt tej pracy jest jednak tak pyszny i esencjonalny w smaku, że każda minuta poświęcona robocie, jest tego warta.
Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepisJak zrobić domową kostkę rosołową?
Najpierw warto wybrać się do zaufanego sprzedawcy warzyw. Najlepszy będzie ekologiczny sklep lub klasyczny stragan, co do którego mamy pewność, że wystawiane na nim produkty, są najlepszej jakości. Gdy już je zdobędziemy, możemy zabrać się za robienie domowej kostki rosołowej.
Składniki na domową kostkę rosołową:
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 seler
- 4 selery naciowe
- 3 cebule
- 2 pory
- półtorej główki czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki suszonego lubczyku
- 100 g soli
- 6 łyżek słodkiej papryki
- 3 łyżki pieprzu
Przepis na domową kostkę rosołową
Przygotowanie domowej kostki rosołowej zaczynam od dokładnego umycia i obrania wszystkich warzyw. Następnie drobno je siekam wraz z czosnkiem i przekładam do szerokiej patelni. Dodaję odrobinę oleju, naczynie stawiam na gazie i duszę całość na wolnym ogniu.
Gdy warzywa rozpadną się, a woda całkowicie z nich odparuje, wsypuję wszystkie przyprawy i drobno posiekane zioła. Przesmażam jeszcze 2 minuty i przekładam masę do blendera. Miksuje ją, aż do uzyskania gładkości.
Foremki do lodów wypełniam warzywno-ziołową mieszanką i zostawiam do ostudzenia. Wkładam foremki do zamrażalnika na całą noc, po czym przerzucam tak przygotowane domowe kostki rosołowe do torebki strunowej, która trzymam w zamrażalniku.