Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 06.09.2024 17:21

Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis

Pokrojona dynia
Fot. Canva/Vincent Scherer, Getty Images

Powoli zaczyna się sezon na dynię, którą osobiście uwielbiam. Najróżniejsze zupy, gulasze czy zapiekanki z tym warzywem smakują mi wybornie — szczególnie jesienią. Ciepło patrzę również na popularną kawę o smaku dyni z korzennymi przyprawami, która idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne poranki.

W tym roku postanowiłem wykorzystać obecność tego produktu na straganach w inny sposób i zdecydowałem się sporządzić ketchup. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę i uważam nawet, że taki sos jest lepszy niż ten na bazie pomidorów.

Czy warto robić ketchup z dyni?

Śmiało twierdzę, że tak. Ten dodatek wyróżnia się głębokim i wielopoziomowym smakiem, którym mogę raczyć się bez ustanku. Ketchup z dyni ma wyrazisty, korzenny aromat, niezwykle przyjemną, gładką konsystencję i bez problemu zamieniam nim zwykły sos z pomidorów.

Oczywiście przygotowanie go zajmuje nieco czasu, ale nie inaczej jest w przypadku klasycznego domowego ketchupu. Wszystkie produkty muszą się bowiem długo gotować na wolnym ogniu, aby uzyskały oczekiwaną teksturę i odparowały nadmiar wody.

Ketchup z dyni
Fot. Canva Dynia na ketchup 
Jesienią rozsyp pod malinami i zalej tym płynem. Krzew stanie się nie do poznania

Jak zrobić ketchup z dyni?

Lista składników może wydawać się długa, jednak każdy z nich jest kluczowy w tym przepisie. Proporcje można śmiało modyfikować wedle własnych potrzeb, a także eksperymentować z poszczególnymi produktami.

Składniki na ketchup z dyni:

  • 3 kg dyni
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • pół szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 500 g koncentratu pomidorowego

Przepis na ketchup z dyni

Wszystkie warzywa najpierw myję, obieram ze skórki i kroję w dość drobną kostkę. Wrzucam je do dużego garnka, zasypuję solą i odstawiam na 3 godziny “do wypocenia”. Po tym czasie stawiam garnek na gazie i gotuję na małym ogniu przez około godzinę, co chwilę mieszając. Może się zdarzyć, że większość wody wyparuje, wtedy dolewam pół szklanki, żeby uniknąć przypalenia.

Wsypuję wszystkie przyprawy razem z cukrem, wlewam ocet i dodaje koncentrat pomidorowy. Podgrzewam warzywa jeszcze przez 45 minut i blenduje wszystko na gładką masę. Dla idealnej gładkości można sos przecisnąć przez sitko. Gotowy ketchup z dyni przelewam do wymytych i wyparzonych słoików, które następnie pasteryzuje w garnku z wodą przez 20 minut, liczone od zagotowania. Wyjmuję słoiczki, odstawiam do ostygnięcia i przechowuje je w ciemnym, chłodnym miejscu.

Ketchup z dyni
Fot. Canva Ketchup z dyni