Smakosze.pl Przepisy Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat
canva/atlasstudio

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

30 czerwca 2022

Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować.

Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?

Przepis na chłodną zupę śledziową

Składniki:

  • 500 g śledzi à la matias

  • 3 średniej wielkości cebule

  • 500 ml śmietany 12%

  • 2 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • ugotowane młode ziemniaki do podania

  • posiekana zielenina np. natka pietruszki czy koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie zupy śledziowej:

Śledzie oczyszczamy i moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. O tym, jak zrobić to skutecznie pisaliśmy już wcześniej w tym artykule . Następnie kroimy je w paski i przenosimy do większej miski.

Cebulę obieramy, kroimy ją w niewielką kostkę lub piórka. Umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem, by była nieco bardziej miękka i mniej ostra. Łączymy ją ze śmietaną, wodą, sokiem z cytryny i przyprawami, a następnie przenosimy do śledzi i mieszamy.

Zupę śledziową podajemy na zimno z ugotowanymi w mundurkach młodymi ziemniaczkami. Możemy ją posypać ulubioną zieleniną np. koperkiem czy natką pietruszki — będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Inne smakowite przepisy znajdziecie na naszej stronie. Zdradzaliśmy już m.in. patent na wyborną sałatkę śledziową z buraczkami . Być może zainteresuje was też receptura na sos tzatziki z dodatkiem kalarepki .

Zupa śledziowa spodoba się wielu smakoszom
canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy