Smakosze.pl
Rosół z wątróbką

canva/gbh007

Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Znudził Ci się już smak tradycyjnego rosołu gotowanego na kurczaku i wołowinie? Ugotuj niezwykły rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych, lubczyku i estragonu, a wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Patent Pani Izabeli nie ma sobie równych.

Pani Izabela rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych gotuje nieco inaczej - pod koniec gotowania dodaje do wywaru pół łyżki estragonu, który podkreśla smak całej potrawy i nadaje jej korzenną nutę. Rosół staje się więc jeszcze bardziej aromatyczny.

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

CZYTAJ DALEJ

W rosole nie może zabraknąć również liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Nie zapomnijmy także o soli i pieprzu. Sól dodajmy na samym końcu, kiedy rosół już będzie ugotowany. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.

Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywany jest cały smak i aromat. Nigdy nie gotujmy rosołu na kostkach. Kostki rosołowe to sama chemia, która sztucznie ma poprawić walory smakowe wywaru. Najlepszy smak uzyskamy przez dodanie odpowiednich warzyw, ziół i przypraw.

Przepis na rosół z dodatkiem wątróbki

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe z kurczaka

  • 200 g wątróbek drobiowych

  • cebula

  • 3 duże marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • natka pietruszki

  • por

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek selera

  • lubczyk

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • pół łyżki estragonu

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić rosół z dodatkiem wątróbki?

Porcje kurczaka i wątróbki umyj, oczyść, przełóż do większego garnka i zalej 4,5 l zimnej wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je i dodaj opaloną na gazie cebulę i ząbki czosnku, gotuj 20 minut.

Do garnka dodaj marchewki, pietruszki, seler, por, dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania do rosołu dodaj estragon. Ugotowany wywar dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj.

Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron jajeczny, jest o wiele smaczniejszy od kupionego produktu. Wywar zmętniał podczas gotowania?- Tu dowiesz się, jak szybko wyklarować rosół.

Rosół

canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >