Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
![Rosół z wątróbką](https://images.iberion.media/images/1920/2_Lk_Jpjy293p_LOU_6k_Jt5l_Gk_Rosol_z_watrobka_04f8df2810.png)
Znudził Ci się już smak tradycyjnego rosołu gotowanego na kurczaku i wołowinie? Ugotuj niezwykły rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych, lubczyku i estragonu, a wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Patent Pani Izabeli nie ma sobie równych.
Pani Izabela rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych gotuje nieco inaczej - pod koniec gotowania dodaje do wywaru pół łyżki estragonu, który podkreśla smak całej potrawy i nadaje jej korzenną nutę. Rosół staje się więc jeszcze bardziej aromatyczny.
W rosole nie może zabraknąć również liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Nie zapomnijmy także o soli i pieprzu. Sól dodajmy na samym końcu, kiedy rosół już będzie ugotowany. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.
Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywany jest cały smak i aromat. Nigdy nie gotujmy rosołu na kostkach. Kostki rosołowe to sama chemia, która sztucznie ma poprawić walory smakowe wywaru. Najlepszy smak uzyskamy przez dodanie odpowiednich warzyw, ziół i przypraw.
Przepis na rosół z dodatkiem wątróbki
Składniki:
2 porcje rosołowe z kurczaka
200 g wątróbek drobiowych
cebula
3 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
natka pietruszki
por
2 ząbki czosnku
kawałek selera
lubczyk
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pół łyżki estragonu
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić rosół z dodatkiem wątróbki?
Porcje kurczaka i wątróbki umyj, oczyść, przełóż do większego garnka i zalej 4,5 l zimnej wody. Gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je i dodaj opaloną na gazie cebulę i ząbki czosnku, gotuj 20 minut.
Do garnka dodaj marchewki, pietruszki, seler, por, dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania do rosołu dodaj estragon. Ugotowany wywar dopraw do smaku solą, pieprzem i podaj.
Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron jajeczny, jest o wiele smaczniejszy od kupionego produktu. Wywar zmętniał podczas gotowania?- Tu dowiesz się, jak szybko wyklarować rosół.
![Rosół](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1phSrBZamqL2s2EtsAcgFV/b5c8602179139ae35b9e4b5605c636e5/ros____.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
Źródło: przyslijprzepis.pl
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)