Smakosze.pl
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

canva/Ahanov Michael

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.

Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

CZYTAJ DALEJ

Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.

Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.

Przepis na obłędne placki ziemniaczane z majonezem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • jajko

  • łyżka majonezu

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • szczypta majeranku

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% i koperek lub szczypiorek do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, sodę, wbij jajko, wymieszaj.

Do masy dodaj również majonez, sól, pieprz, szczyptę majeranku i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z dodatkami, smacznego.

Usmaż również placki ziemniaczane z serem i placki ziemniaczane ze śmietaną. Te dwa składniki, podobnie jak majonez, sprawią, że danie będzie o wiele smaczniejsze.

Smażenie placków ziemniaczanych

canva/antos777

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >