Smakosze.pl

canva/Ahanov Michael

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.

Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.

Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.

Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.

Przepis na obłędne placki ziemniaczane z majonezem

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków

  • jajko

  • łyżka majonezu

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • szczypta majeranku

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% i koperek lub szczypiorek do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, sodę, wbij jajko, wymieszaj.

Do masy dodaj również majonez, sól, pieprz, szczyptę majeranku i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z dodatkami, smacznego.

Usmaż również placki ziemniaczane z serem i placki ziemniaczane ze śmietaną . Te dwa składniki, podobnie jak majonez, sprawią, że danie będzie o wiele smaczniejsze.

Smażenie placków ziemniaczanych
canva/antos777

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]