Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.
Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.
Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.
Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.
Przepis na obłędne placki ziemniaczane z majonezem
Składniki:
1 kg ziemniaków
jajko
łyżka majonezu
cebula
ząbek czosnku
szczypta majeranku
pół łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietana 18% i koperek lub szczypiorek do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, sodę, wbij jajko, wymieszaj.
Do masy dodaj również majonez, sól, pieprz, szczyptę majeranku i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z dodatkami, smacznego.
Usmaż również placki ziemniaczane z serem i placki ziemniaczane ze śmietaną. Te dwa składniki, podobnie jak majonez, sprawią, że danie będzie o wiele smaczniejsze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób
Źródło: doradcasmaku.pl