Smakosze.pl
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

canva/Ahanov Michael

Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.

Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego

CZYTAJ DALEJ

Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.

Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.

Przepis na obłędne placki ziemniaczane z majonezem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • jajko

  • łyżka majonezu

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • szczypta majeranku

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • śmietana 18% i koperek lub szczypiorek do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z majonezem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, sodę, wbij jajko, wymieszaj.

Do masy dodaj również majonez, sól, pieprz, szczyptę majeranku i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z dodatkami, smacznego.

Usmaż również placki ziemniaczane z serem i placki ziemniaczane ze śmietaną. Te dwa składniki, podobnie jak majonez, sprawią, że danie będzie o wiele smaczniejsze.

Smażenie placków ziemniaczanych

canva/antos777

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Czytaj więcej >
Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >