Smakosze.pl Przepisy Hitowe, miksowane ciasto z orzechami. Szybki, prosty deser na osłodę i poprawę nastroju
canva/Angelika Heine

Hitowe, miksowane ciasto z orzechami. Szybki, prosty deser na osłodę i poprawę nastroju

27 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Masz ochotę na szybki deser z orzechową nutą? A może goście mają wpaść na kawę? Szybkie ciasto z orzechami i polewą czekoladową zrobisz w kilka chwil. Zmiksuj tylko składniki i wstaw do piekarnika. Ciasto będzie gotowe po około 40 minutach pieczenia.

Ciasto z orzechami jest jednym z tych deserów, które często piekę w chłodne, jesienne i zimowe weekendy. Ciasto jest naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Nie ma tu żadnych kremów, żelatyny, śmietany. Wypiek jest wilgotny i ma przyjemny, orzechowy smak.

Do przygotowania ciasta z orzechami potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Ciasto jest więc nie tylko szybkie i smaczne, ale też tanie. Ciasto po ostudzeniu polej domową polewą czekoladową z kakao, masła, mleka i cukru. Przepis na polewę znajdziesz poniżej.

Ciasto z orzechami jest ciastem, które oczaruje każdego łasucha. Pod koniec przygotowywania masy, dodaj do niego ubitą pianę z białek. To sekret delikatnego i wilgotnego wypieku. Puszyste i słodkie ciasto przełamane smakiem orzechów włoskich dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis na obłędne ciasto z orzechami. Zrobisz je z kilku składników

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • pół szklanki cukru

  • łyżka cukru waniliowego

  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

  • 2 łyżki kakao

  • 5 łyżek mleka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

Ciasto czekoladowe z orzechami. Nie ma szybszego i lepszego deseru do kawy

Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej olej i mleko i miksuj do połączenia składników.

Do masy wsyp mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i miksuj na najmniejszych obrotach. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj łyżką. Białka z solą zmiksuj na sztywną pianę, przełóż do przygotowanej masy, delikatnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z opcją grzania góra-dół. Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i orzechami, smacznego.

Pomysł na pyszne ciasto? Makowiec bez zawijania na kruchym spodzie . Jeśli szukasz czegoś bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe na herbatnikach.

ciasto z orzechami
canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy