Hitowe, miksowane ciasto z orzechami. Szybki, prosty deser na osłodę i poprawę nastroju
Masz ochotę na szybki deser z orzechową nutą? A może goście mają wpaść na kawę? Szybkie ciasto z orzechami i polewą czekoladową zrobisz w kilka chwil. Zmiksuj tylko składniki i wstaw do piekarnika. Ciasto będzie gotowe po około 40 minutach pieczenia.
Ciasto z orzechami jest jednym z tych deserów, które często piekę w chłodne, jesienne i zimowe weekendy. Ciasto jest naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Nie ma tu żadnych kremów, żelatyny, śmietany. Wypiek jest wilgotny i ma przyjemny, orzechowy smak.
Do przygotowania ciasta z orzechami potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Ciasto jest więc nie tylko szybkie i smaczne, ale też tanie. Ciasto po ostudzeniu polej domową polewą czekoladową z kakao, masła, mleka i cukru. Przepis na polewę znajdziesz poniżej.
Ciasto z orzechami jest ciastem, które oczaruje każdego łasucha. Pod koniec przygotowywania masy, dodaj do niego ubitą pianę z białek. To sekret delikatnego i wilgotnego wypieku. Puszyste i słodkie ciasto przełamane smakiem orzechów włoskich dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na obłędne ciasto z orzechami. Zrobisz je z kilku składników
Składniki:
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
4 jajka
-
pół szklanki cukru
-
łyżka cukru waniliowego
-
szklanka posiekanych orzechów włoskich
-
2 łyżki kakao
-
5 łyżek mleka
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
-
orzechy do dekoracji
Ciasto czekoladowe z orzechami. Nie ma szybszego i lepszego deseru do kawy
Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej olej i mleko i miksuj do połączenia składników.
Do masy wsyp mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i miksuj na najmniejszych obrotach. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj łyżką. Białka z solą zmiksuj na sztywną pianę, przełóż do przygotowanej masy, delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C z opcją grzania góra-dół. Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i orzechami, smacznego.
Pomysł na pyszne ciasto? Makowiec bez zawijania na kruchym spodzie . Jeśli szukasz czegoś bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe na herbatnikach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przenigdy nie wyrzucaj skórki mandarynki. Wykorzystasz ją w zaskakująco smaczny sposób
-
Mięciutkie i aromatyczne pierniczki alpejskie biją na głowę inne słodycze. Mamy przepis
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama