Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebiańsko kokosowe ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Deser na każdą kieszeń i okazję

Niebiańsko kokosowe ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Deser na każdą kieszeń i okazję

Kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz
canva/Gajus; TRICOLORS/East News

Kokosowe ciasto bez pieczenia jest idealne do popołudniowej herbaty. Delikatny krem budyniowy z egzotycznym dodatkiem smakuje doskonale. Zaproponowane przez Ewę Wachowicz deser jest prosty w przygotowaniu, a z talerzy zniknie ekspresowo. Warto spróbować.

Szukając pomysłu na szybkie ciasto bez pieczenia, nie sposób przejść obojętnie obok kokosowego smakołyku z kremem budyniowym. Przełożenie nim ciasteczek sprawia, którym przełożone są czekoladowe ciasteczka. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 200 g ulubionych herbatników czekoladowych

  • 2 duże jaja

  • 1 opakowanie budyniu o smaku śmietanki

  • 150 g cukru trzcinowego

  • 500 ml mleka

  • 300 g masła

  • 40 ml spirytusu (można pominąć)

  • 200 g wiórków kokosowych

  • szczypta soli

  • czekolada gorzka lub mleczna do polania ciasta

Przygotowanie ciasta bez pieczenia z kokosowym kremem jest bardzo proste

Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Dodajemy oba jajka i starannie mieszamy składniki. Pozostały płyn umieszczamy w garnku wraz z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ich ilość zmniejszamy o 2 łyżki — tyle wykorzystamy do posypania ciasta.

Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy zawartość szklanki. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy wraz z odrobiną soli. Dodajemy do niego przestudzony budyń. Pod koniec łączenia składników wlewamy spirytus.

W wyłożonej folią spożywczą formie o wymiarach 26 cm x 12 cm układamy herbatniki. Ciasteczka przykrywamy niezbyt grubą warstwą masy budyniowej. Powtarzamy czynności do wyczerpania kremu i uzyskania warstwowego ciasta bez pieczenia z herbatnikami u góry.

Zawijamy folią, a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem deser dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i odłożonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Spróbujecie koniecznie pysznej stefanki. Twaróg z herbatnikami, nigdy nie smakował tak dobrze. Polecamy też znakomite tiramisu. Spodoba się zwłaszcza amatorom małej czarnej.

Kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz jest pyszne
canva/DebraMillet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: