Idealnie soczysta pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie
Uzyskanie soczystego kurczaka, a szczególnie mięsa z piersi, jest zadaniem stosunkowo trudnym - marynowanie jej w miodzie i musztardzie rozwiązuje ten problem. Dzięki takiej marynacie kurczak zachowuje w sobie większość wilgoci, a także nabiera bardzo silnego aromatu. Dodatkowo dzięki pieczeniu pierś jest niskokaloryczna.
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie z miodu i musztardy to jeden z najlepszych sposobów na podanie tego rodzaju mięsa. Marynowanie ułatwia zachowanie wilgoci w środku kurczaka, a także aromatyzuje go dogłębnie. Co więcej, pierś staje się bardzo delikatna i krucha.
Musztarda zawiera w sobie całkiem dużo octu, który zmiękcza włókna mięśniowe w kurczaku. Przygotowanie całej potrawy wymaga wyjątkowo mało pracy, ponieważ większość wykonuje samo marynowanie. Zalecamy używanie dobrej jakości miodu, co wpłynie pozytywnie na końcowy efekt.
Przepis na soczystą pierś z kurczaka
Składniki:
-
4 piersi z kurczaka
-
3 łyżki miodu lipowego
-
3 ząbki czosnku
-
4 łyżki oliwy
-
sól
-
pieprz
-
3 łyżeczki słodkiej papryki
-
3 łyżki musztardy
Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka na mniejsze porcje i oczyszczenia ich z wszelkich błon, żyłek i przerostów tłuszczowych. W miseczce połącz miód z musztardą, siekanym drobno czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką.
Mięso umieść w misce i zalej je marynatą. Używając dłoni, wmasuj marynatę w każdy zakamarek mięsa, zakryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki. Przechowuj całość przez całą noc, raz przekręcając piersi na drugą stronę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Każdy kawałek owiń folią aluminiową i ustaw na blaszce do pieczenia. Piecz je przez 35 minut, na ostatnie 10 minut odwiń folię, aby mięso ładnie się przyrumieniło z wierzchu. Po upieczeniu pozostaw mięso na 10 minut, aby wchłonęło soki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na pysznego pieczonego karpia.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Aromatyczna, cudownie rozgrzewająca kawa od Ani Lewandowskiej
-
Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim
Źródło: kuchnialukasza