Idealny na zdrowy początek dnia - omlet z płatkami owsianymi
Omlet jest pysznym pomysłem na sycące śniadanie. Dodajcie do jajek płatki owsiane, a będzie jeszcze zdrowszy. Zaskoczcie swoich bliskich nietypową odsłoną dobrze im znanej klasyki. Przygotowanie jest naprawdę proste, a smak na długo pozostaje w pamięci.
Omlet z dodatkiem płatków owsianych jest świetną alternatywą dla klasycznej owsianki czy gofrów śniadaniowych. Ciepły posiłek przygotujecie bez większego wysiłku, a pomaga dobrze rozpocząć dzień. Smakuje przy tym wyśmienicie.
Ogromną zaletą tego dania jest też możliwość podania go z najróżniejszymi dodatkami. Jeżeli posłodzicie masę — omlet będzie wyborny po dodaniu dżemu czy kremu orzechowego. Wytrawna wersja, którą warto przetestować to m.in. szynka i pomidory. Sami z pewnością znajdziecie kolejne pyszne kombinacje.
Przepis na wyjątkowy omlet z płatków owsianych
Składniki na 1 porcję:
-
2 średnie jaja
-
2 łyżki płatków owsianych
-
1 łyżka masła
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ocieplamy do temperatury pokojowej i sparzamy skorupkę wrzątkiem. Wbijamy je do miski i roztrzepujemy przy pomocy widelca. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy. Doprawiamy solą.
Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy przygotowaną masę i smażymy ją przez 5 minut z każdej strony. Podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami np. podsmażonym boczkiem czy duszonym z czosnkiem szpinakiem.
Wskazówka: możecie ten omlet przygotować na słodko. Wystarczy rozgnieść dojrzałego banana i zmieszać go z masą z płatków oraz jajek, a potem smażyć jak w przepisie Będzie bardzo smacznie.
Źródło zdjęcia: canva/Jamesmcq24 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby
-
Jaki jest najlepszy ser do sernika? Ania Starmach rozwiewa wszelkie wątpliwości
-
Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce
Źródło: netto