Gofry z opiekacza
Wikipedia / Ubcule / CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na nietypowe gofry

Gofry uznawane są za wyjątkowy smakołyk, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że brak specjalnej gofrownicy nie stanowi problemu. Możemy zastąpić ją opiekaczem, w którym na co dzień przygotowujemy smakowite tosty. Przepis zaskakuje prostotą.

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.

Gofry z opiekacza zachwycą domowników

Nietrudno natrafić na osoby, które lubią gofry. Jakiś czas temu przedstawialiśmy trik, dzięki któremu wyjdą bardziej chrupiące i puszyste. Wielu smakoszy odpuszcza sobie przygotowania z powodu braku odpowiedniego urządzenia.

Gofry z łatwością możemy przygotować w opiekaczu. Dotyczy to zarówno takiego, który pozwala na zrobienie trójkątnych tostów, jak i tego, którego powłoka jest pokryta paskami przypominającymi grill. Takie urządzenia można znaleźć w wielu kuchniach.

Przepyszne gofry z opiekacza są banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

Jak prawidłowo ugotować pierogi?Jak prawidłowo ugotować pierogi?Czytaj dalej
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 45 g cukru
  • 30 ml oleju
  • 30 g aromatu waniliowego

Gofry, które przygotujesz bez gofrownicy

Na początku przygotujemy ciasto na gofry. Jajka rozbijamy, umieszczamy w misce i roztrzepujemy. Do masy dodajemy mleko. Całość starannie mieszamy. Stopniowo wzbogacamy wszystko o mąkę. Po niej wsypujemy proszek do pieczenia.

Do ciasta dodajemy sól, cukier, olej oraz aromat. Wszystko mieszamy trzepaczką do jajek. Możemy jednak skorzystać z miksera. Nasze ciasto na gofry nie powinno mieć grudek z mąki. Jego konsystencja powinna być dosyć płynna i gładka.

Opiekacz rozgrzewamy i wylewamy na niego porcję ciasta. Przeważnie wystarczają dwie łyżki. Urządzenie zamykamy i czekamy, aż temperatura zrobi swoje. Gofry będą gotowe po kilku minutach. Powinny się zarumienić.

Gofry z opiekacza najlepiej serwować z cukrem pudrem i konfiturą. Oczywiście nie musimy ograniczać się wyłącznie do słodkich smaków. Dodając mniej cukru i rezygnując z aromatu waniliowego, możemy przygotować je w wytrawnej odsłonie. Taki smakołyk dobrze będzie kombinował się z sosem pomidorowo-paprykowym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zrób to smacznie

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł