Smakosze.pl
Gofry z opiekacza

Wikipedia / Ubcule / CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na nietypowe gofry

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gofry uznawane są za wyjątkowy smakołyk, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że brak specjalnej gofrownicy nie stanowi problemu. Możemy zastąpić ją opiekaczem, w którym na co dzień przygotowujemy smakowite tosty. Przepis zaskakuje

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.

Gofry z opiekacza zachwycą domowników

Nietrudno natrafić na osoby, które lubią gofry. Jakiś czas temu przedstawialiśmy trik, dzięki któremu wyjdą bardziej chrupiące i puszyste. Wielu smakoszy odpuszcza sobie przygotowania z powodu braku odpowiedniego urządzenia.

Gofry z łatwością możemy przygotować w opiekaczu. Dotyczy to zarówno takiego, który pozwala na zrobienie trójkątnych tostów, jak i tego, którego powłoka jest pokryta paskami przypominającymi grill. Takie urządzenia można znaleźć w wielu kuchniach.

Przepyszne gofry z opiekacza są banalnie proste w przygotowaniu. Każdy powinien poradzić sobie z tym przepisem. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

  • 10 g proszku do pieczenia

  • odrobina soli

  • 45 g cukru

  • 30 ml oleju

  • 30 g aromatu waniliowego

Gofry, które przygotujesz bez gofrownicy

Na początku przygotujemy ciasto na gofry. Jajka rozbijamy, umieszczamy w misce i roztrzepujemy. Do masy dodajemy mleko. Całość starannie mieszamy. Stopniowo wzbogacamy wszystko o mąkę. Po niej wsypujemy proszek do pieczenia.

Do ciasta dodajemy sól, cukier, olej oraz aromat. Wszystko mieszamy trzepaczką do jajek. Możemy jednak skorzystać z miksera. Nasze ciasto na gofry nie powinno mieć grudek z mąki. Jego konsystencja powinna być dosyć płynna i gładka.

Opiekacz rozgrzewamy i wylewamy na niego porcję ciasta. Przeważnie wystarczają dwie łyżki. Urządzenie zamykamy i czekamy, aż temperatura zrobi swoje. Gofry będą gotowe po kilku minutach. Powinny się zarumienić.

Gofry z opiekacza najlepiej serwować z cukrem pudrem i konfiturą. Oczywiście nie musimy ograniczać się wyłącznie do słodkich smaków. Dodając mniej cukru i rezygnując z aromatu waniliowego, możemy przygotować je w wytrawnej odsłonie. Taki smakołyk dobrze będzie kombinował się z sosem pomidorowo-paprykowym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Zrób to smacznie

Zapraszam na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >
Mizeria według Ewy Wachowicz jest lekka i pyszna

Przepisy

Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ciasto na pizzę od Magdy Gessler

Przepisy

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z puree z dyni

Czytaj więcej >