Smakosze.pl Porady Ile soli powinno się sypać do ogórków małosolnych? Znamy najlepsze proporcje
Fot. Canva/AnjelaGr

Ile soli powinno się sypać do ogórków małosolnych? Znamy najlepsze proporcje

10 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno wiesz, jak przygotować ogórki małosolne? Wszystko zależy od ilości soli. Dowiedz się, ile należy dodać jej do zalewy, a wyjdą doskonałe w smaku i lekko chrupiące.

Czas na ogórki małosolne

Działkowcy są już po pierwszych zbiorach ogórków, a to oznacza, że sezon rozpoczął się już na dobre. Z takich pierwszych warto przygotować ogórki małosolne, które razem z rodziną zjecie na świeżo. Ich przygotowanie jest łatwe, ale należy przestrzegać kilku podstawowych reguł.

Jedną z nich jest przede wszystkim odpowiednia ilość soli. Istotne są także inne zasady, które poznasz w dalszej części artykułu. Dzięki nim przetwory wyjdą idealne za każdym razem.

sól.jpg
Fot. Canva/edelmar
Wsyp 2 łyżki do wody i wrzuć kurki. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia

Ile soli do ogórków?

Ogórki małosolne przygotowuje się bardzo łatwo, ale nie każdy pamięta, ile soli należy dodać do zalewy. Jest to istotny czynnik, bo odpowiednie, dokładne proporcje składników sprawią, że przetwory wyjdą chrupiące i smaczne.

Zasada jest tak prosta, jak samo przygotowanie. Na każdy litr wrzątku należy wsypać 1 łyżkę soli. Trzymaj się tego zawsze, a ogórki wyjdą za każdym razem.

Nie popełniaj także tych błędów

Podczas przygotowywania ogórków małosolnych, oprócz odpowiedniej ilości soli, należy pamiętać także o innych zasadach. Bardzo często przetwory nie wychodzą, ponieważ warzywo ma nieodpowiedni rozmiar. Ogórki powinny być nieduże, twarde, a skórka powinna być jasnozielona.

Pamiętaj, także o tym, aby nie przesadzić z przyprawami. Do małosolnych wystarczy dodać świeży koper, czosnek, chrzan i to naprawdę wystarczy. Ogórki małosolne postoją dłużej, jeżeli będziesz je odpowiednio przechowywać. Dlatego naczynie z nimi przechowuj w zacienionym miejscu, a kiedy nabiorą odpowiedniego smaku, schowaj je do lodówki. Zastosuj wszystkie wskazówki i dodawaj odpowiednią ilość soli, a smakiem małosolnych będziesz cieszyć się za każdym razem. Sprawdź także przepis na inne ogórki oraz poznaj niezwykły przepis na fasolkę .

ogórki malo.jpg
Fot. Canva/OlgaLepeshkina
Wydrąż chleb i wlej jajka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Wlej ciasto do foremki, ułóż morele i wstaw do piekarnika. Ten deser to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy