Imponująca, kremowa szarlotka bez pieczenia
Szarlotka to pyszny deser z jabłkami, który skusi każdego chyba smakosza. Niestety nie zawsze mamy czas, by przygotować to pyszne ciasto według tradycyjnej receptury. Wtedy z pomocą przychodzą przepisy, z którymi przygotujecie ją bez pieczenia.
Choć może to się wydawać niemożliwe, nie każdy z nas ma w domu piekarnik . W takiej sytuacji receptura niewymagająca pieczenia , którą zainspirował przepis zamieszczony na kanale Orchideli, sprawdzi się idealnie . Zamiast kremu budyniowego ciasto posmarujemy pyszną kremówką, by maksymalnie skrócić i uprościć przygotowanie jabłkowego deseru .
Przepis na wyjątkowo smaczną szarlotkę bez pieczenia
Składniki:
-
120 g herbatników lub biszkoptów
-
1,5 kg jabłek o słodko-kwaśnym smaku
-
sok z połowy cytryny
-
3 łyżki cukru
-
2 galaretki cytrynowe
-
400 g śmietanki kremówki 36%
-
2 czubate łyżeczki żelatyny
-
80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
-
2 czubate łyżki cukru pudru
-
30 g migdałów w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do nich sok z cytryny. R ozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i przesmażamy na niej starte owoce wraz z cukrem.
Gdy nadmiar płynu odparuje, zestawiamy naczynie z ognia. Następnie dodajemy galaretkę, wsypując proszek bezpośrednio do jabłek. Dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni i również odstawiamy do wystudzenia.
Na dnie blachy o wymiarach 20 cm x 20 cm układamy folię spożywczą, a na niej warstwę herbatników . Umieszczamy na nich lekko ciepły mus i przykrywamy kolejną porcją ciastek. Wkładamy do lodówki .
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając do niej cukier puder oraz płynną żelatynę w temperaturze pokojowej. Masę wykładamy na schłodzone ciasto.
Wierzch posypujemy przygotowanymi wcześniej migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy z kleksem bitej śmietany, oprószoną cynamonem lub kakao.
Po przepisy na inne desery bez pieczenia zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam sposób na pyszne ciasto z dynią , a także recepturę na bananowy sernik , który przyrządzicie z zaledwie pięciu składników.
Źródło zdjęcia: canva/virtustudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje; YT/Orchideli