Smakosze.pl Przepisy Inne niż wszystkie - kotlety mielone zawijane w plastry boczku
canva/ALLEKO

Inne niż wszystkie - kotlety mielone zawijane w plastry boczku

2 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone mają duże grono wielbicieli. Kochamy je za smak, a także łatwość i szybkość przygotowania. Teraz zaprezentujemy wam ich wyjątkowo smaczną wersję kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne.

Wędzony boczek jest tym dodatkiem, który swym wyraźnym aromatem potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jednocześnie zawarty w nim tłuszcz zwiększa soczystość wielu potraw.

Plastrami boczku dobrze jest obłożyć potrawę przeznaczoną do pieczenia lub owinąć nimi produkty, które mają być smażone. Zawsze warto go piec lub smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na inne niż wszystkie — kotlety mielone zawijane w plastry boczku

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki

  • 1 kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartej bułki

  • 6 plastrów wędzonego boczku

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zawijanych w boczek

Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę zetrzyj na małych oczkach, odciśnij sok, miąższ dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj też jajko i tartą bułkę. Mięso przypraw sporą ilość pieprzu ziołowego, czarnego i soli. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne, spłaszczone kotlety. K ażdy kotlet zawiń w plaster wędzonego boczku .

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nim kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Potem zmniejsz ogień i dosmaż je jeszcze po 2 minuty z każdej strony.

kotlety mielone
kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy