Inne niż wszystkie - kotlety mielone zawijane w plastry boczku
Kotlety mielone mają duże grono wielbicieli. Kochamy je za smak, a także łatwość i szybkość przygotowania. Teraz zaprezentujemy wam ich wyjątkowo smaczną wersję — kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne.
Wędzony boczek jest tym dodatkiem, który swym wyraźnym aromatem potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jednocześnie zawarty w nim tłuszcz zwiększa soczystość wielu potraw.
Plastrami boczku dobrze jest obłożyć potrawę przeznaczoną do pieczenia lub owinąć nimi produkty, które mają być smażone. Zawsze warto go piec lub smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na inne niż wszystkie — kotlety mielone zawijane w plastry boczku
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki
-
1 kajzerka
-
1 szklanka mleka
-
1 cebula
-
1 jajko
-
2 łyżki tartej bułki
-
6 plastrów wędzonego boczku
-
pieprz ziołowy
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych zawijanych w boczek
Kajzerkę namocz w mleku. Dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę zetrzyj na małych oczkach, odciśnij sok, miąższ dodaj do mięsa.
Do mięsa dodaj też jajko i tartą bułkę. Mięso przypraw sporą ilość pieprzu ziołowego, czarnego i soli. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne, spłaszczone kotlety. K ażdy kotlet zawiń w plaster wędzonego boczku .
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na nim kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Potem zmniejsz ogień i dosmaż je jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis